Ghetea cere verificarea preturilor la proiectele similare din fonduri UE

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 16:55
1112 citiri
Ghetea cere verificarea preturilor la proiectele similare din fonduri UE

Autoritatile de management si Ministerul Afacerilor Europene trebuie sa aiba posibilitatea sa verifice preturile la care sunt realizate proiecte similare din fonduri europene, deoarece in unele cazuri diferentele intre acestea sunt foarte mari, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, potrivit Mediafax.

"Am avut o situatie in care am constatat ca acelasi proiect facut la Arad, clonat la Suceava, sa coste de cinci ori mai mult, lucru care mi-a fost sesizat pornind de la o garantie. Proiectul de la Arad costa 3,5 milioane de lei, iar cel din Suceava 18 milioane de lei. Am verificat si proiectele faceau acelasi lucru, dar cu bani mult mai multi", a spus Ghetea la conferinta MEDIAFAX Talks about European Funds.

Ghetea a adaugat ca in aceste conditii la nivelul noului minister al Afacerilor Europene sau al autoritatilor de managament trebuie sa existe posibilitatea sa fie facute verificari ale preturilor.

"Astfel, se rezolva si problema garantiilor, daca creditul este calibrat corect", a aratat Ghetea.

La randul sau, Catalina Melita, directorul general POS CEE-Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", a spus ca rezonabilitatea costurilor este foarte greu de aplicat, desi este o notiune introdusa in legislatie.

"Nu dormim prea bine de grija rezonabilitatii costurilor. Autoritatile de management au obligatia sa verifice rezonabilitatea costurilor la depunerea cererilor si la achizitie. Este un instrument util, dar greu de aplicat daca nu ai mijloace. Unul dintre mijloace este referentialul de preturi, dar vom vedea cum vom realiza acest referential, care trebuie actualizat anual. Daca am utiliza acest instrument, folosit si in alte tari, s-ar reduce complicatii", a adaugat Melita.

#proiecte fonduri ue, #radu ghetea, #cec bank, #credite , #UE