Germania si Polonia sustin ideea alegerii directe a liderilor UE

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:12
1517 citiri
Germania si Polonia sustin ideea alegerii directe a liderilor UE

Germania si Polonia au sustinut, luni, ideea alegerii directe a liderilor Uniunii Europene de catre cetateni, pentru a face fata euroscepticismului alimentat in special de criza datoriilor.

"Ne-am gandit la o modalitate prin care sa restabilim increderea in Uniunea Europeana", a declarat ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, care a participat la Varsovia la o intalnire a grupului de reflectie privind viitorul UE.

Acest grup, format din ministri de Externe din 11 tari europene, se pregateste sa prezinte o serie de recomandari presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, doua organisme europene in care liderii nu sunt alesi in mod democratic.

"Trebuie sa intelegem ca suntem o comunitate de valori si trebuie sa ne aparam modelul european", a declarat Westerwelle. "Criza datoriilor a devenit din ce in ce mai mult o criza a increderii", a spus el.

"Cred ca este decisiv si esential sa aducem mai multa transparenta si democratie in institutiile noastre si ma bucura ideea alegerilor directe in Uniunea Europeana. Cred ca ar fi un raspuns bun la lipsa de incredere cu care ne confruntam in prezent in UE", a adaugat el.

Ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski, l-a sustinut pe omologul sau german.

"Analizam cum sa facem Europa mai democratica", a declarat el. "Avem propuneri concrete si institutionale. Alegerea directa a inaltilor responsabili este una dintre aceste posibilitati", a adaugat acesta.

In afara de Germania si Polonia, la intalnire au participat Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Luxemburgul, Italia, Olanda, Portugalia si Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri Uniunea Europeana, #alegeri presedinte UE , #UE