Germania propune taxa de timbru, in locul taxei Robin Hood

Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 13:50
2663 citiri
Germania propune taxa de timbru, in locul taxei Robin Hood
Foto: Wolfgang Schauble

Germania a propus o varianta care sa inlocuiasca taxa pe tranzactiile financiare, in cadrul unei intalniri neoficiale care a avut loc in acest weekend, la Copenhaga.

Taxa de timbru, practicata de Marea Britanie, a fost primita cu interes si urmeaza sa intre pe agenda UE cel tarziu in luna iunie, scrie EuObserver.

Ministrii de finante europeni au explorat in acest weekend o serie de alternative la taxa pe tranzactii financiare, cunoscuta sub numele de "Taxa Robin Hood". Noua propunere venita din partea Germaniei a starnit chiar si interesul Suediei, care era destul de reticienta la aceasta taxa pana acum.

"Colegii au expus diferite idei pentru o taxa pe activitate. O alta propunere ar fi sa ne inspiram din taxa britanica 'stamp duty' si sa vedem daca ar putea functiona. Cred ca pe masura ce procesam propunerile, ideile vor continua sa apara", a declarat ministrul danez de afaceri externe, Margarethe Vestager, sambata, dupa doua zile de intalniri informale intre ministrii europeni de finante.

Ea sustine ca este nevoie de noi idei pentru ca "pozitiile tarilor europene nu s-au schimbat" de la discutiile anterioare pe aceasta tema, in luna noiembrie.

Prin aplicarea taxei "Robin Hood" s-ar fi luat bani de la banci si s-ar fi dat saracilor lumii, sub diverse forme. Insa taxarea tranzactiilor nu ar ajuta la combaterea crizei financiare, ci ar goni afacerile in afara zonelor in care ar fi fost aplicata, spun specialistii.

Inca de la inceput, state precum Marea Britanie, s-au opus implementarii acestei masuri, ceea ce inseamna ca oricum n-ar fi putut fi aplicata la nivelul intregii Uniuni Europene. Recent, Olanda s-a razvratit la randul sau impotriva acestei idei, asa ca nu ar fi putut fi aplicata nici la nivelul zonei euro.

"Stamp duty" pentru UE, in viziunea germana

O noua idee venita din partea Germaniei si prezentata de ministrul de finante Wolfgang Schauble, propune o abordare in doi pasi: impozitul pe timbru sa fie introdus ca o etapa intermediara, urmata apoi de masuri mai dure. Marea Britanie foloseste deja taxa de timbru pentru a impozita tranzactiile care au loc in Londra.

"Acest lucru ar pune capat negocierilor asupra taxei pe tranzactiile financiare ceruta de Comisia Europeana", spune oficialul german.

Acesta subliniaza ca o taxa pe instrumentele financiare derivate necotate la bursa si pe platforma de tranzactionare High-Frequency Trading, doua elemente ale pietelor care sunt in mare parte netaxate si care au stat la baza crizei bancare din 2008, nu este inca suficient de matura in acest stadiu, nici tehnic, nici politic.

Britanicii se opun, Suedia si Danemarca primesc cu interes

Chiar si asa, Marea Britanie se opune formulei propuse de Berlin. Suedezii, insa, sugereaza ca ar putea functiona.

"Exista taxe de timbru in tari precum Franta sau Marea Britanie care sunt mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor pentru economie si nu ar avea un efect nociv asupra pietelor financiare", a declarat ministrul suedez Anders Borg, in cadrul unei conferinte de presa pe marginea evenimentului.

Astfel, Schauble a fost multumit de modul in care propunerea sa a fost primita: "Am facut progrese mari", a declarat acesta la plecarea de la intalnirea din Copenhaga, citat de EuObserver.

Ministrul danez al afacerilor externe, Margarethe Vestager, care nu este neaparat un sustinator al taxei pe tranzactiile financiare, a declarat ca va pune dezbaterea privind aceasta taxa inapoi pe agenda formala a UE in luna mai sau iunie.

Vestager a subliniat, insa, ca exista si alte modalitati prin care sectorul financiar ar putea actiona mai prudent.

Parlamentul european a adoptat, vineri, reguli mai stricte pentru instrumentele financiare derivate necotate la bursa, dupa discutii indelungate carora diplomatii danezi le-au pus capat cu greu.

"Cu aceasta bucatica de lege am facut lumina in cazul unor tranzactii derivate dubioase. Indiferent daca taxa pe tranzactiile financiare este implementata sau nu, tot ar trebui sa legiferam mai bine sectorul financiar", a mai spus ministrul danez.

#taxa robin hood, #taxa de timbru, #taxe Comisia Europeana, #intalnire lideri UE Copenhaga , #UE