Germania nu s-ar opune revenirii Marii Britanii in UE: Decizia sta in mainile Londrei

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 09:17
3087 citiri
Germania nu s-ar opune revenirii Marii Britanii in UE: Decizia sta in mainile Londrei
Foto: Christliches Medienmagazin pro

Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a lasat sa se inteleaga ca Brexit nu reprezinta un proces ireversibil, dar ca acest lucru nu tine de vointa europenilor, ci strict de deciziile oficialilor britanici.

Dupa alegerile anticipate din Marea Britanie, care au dus la pierderea majoritatii absolute in Parlament de catre consrrvatori, lucrurile nu mai par atat de clare in privinta divortului UK-UE, partea britanica solicitand un ragaz pentru a-si reconsidera pozitia in cadrul negocierilor Brexit, relateaza Bloomberg.

"Depinde de guvernul britanic sa ia decizii in acest sens", a explicat Schauble intr-un interviu acordat Bloomberg TV. Oficialul german sustine ca a discutat cu omologul sau britanic, Philip Hammond, despre rezultatul alegerilor, amsandoi convenind ca este nevoie de o perioada de repaus in continuarea negocierilor, pana cand noul guvern isi va reanaliza pozitia.

Pe de alta parte, Schauble se fereste sa faca prea multe speculatii pe aceasta tema, chestiunea Brexitului avand deja un vot de sustinere al populatiei din Regatul Unit. "Guvernul britanic a anuntat ca va mentine ideea Brexitului. Respectam aceasta hotarare, dar, daca vor sa isi schimbe decizia, bineinteles ca vor gasi o usa deschisa", a precizat ministrul german de Finante.

O pozitie asemantoare a fost imbratisata si de presedintele francez Emmanuel Macron, dar acesta a apreciat ca "odata incepute negocierile, un astfel de proces este mai dificil de realizat".

O revenire asupra decioziei de a abandona procesul de separare de UE nu este in niciun caz pe agenda guvernului minoritar al Marii Britanii, dar, odata rezultatul surpriza inregistrat saptamana trecuta in alegeri, presiunea exercitata asupra conservatorilor Theresei May pentru a-si reduce adversitatea in negocierile cu UE este tot mai mare.

In plus, votul tinerilor din Regat a fost directionat catre tabara laburista condusa de Jeremy Corbin, lucru care indica faptul ca generatia viitoare s-ar putea sa nu doreasca o izolare radicala fata de Europa.

"Philip Hammond si cu mine am convenit din prima zi ca Brexit este o decizie pe care trebuie sa o respectam, ca urmare a votului dat de cetateni. Acum, trebuie sa minimizam efectele negative si sa maximizam beneficiile mutuale", a mai spus Wolfgang Schauble.

#brexit, #negocieri UK UE, #alegeri anticipate Marea Britanie, #Wolfgang Schauble , #UE