Functionarii UE au intrat in greva: Afla de ce

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 08:30
1159 citiri
Functionarii UE au intrat in greva: Afla de ce

O parte a functionarilor din cadrul institutiilor europene se aflau in greva joi, cu o zi inainte de o sedinta a unui Consiliu de Ministri UE consacrata bugetului.

Greva a fost organizata pentru a denunta taieri de cheltuieli reclamate de unele state si unele atacuri la adresa statului lor, relateaza AFP.

Aproximativ 500 de persoane s-au reunit la pranz, pe trotuar, in fata intrarii in sediul Comisiei Europene (CE), pentru a manifesta impotriva unor masuri care ameninta, in opinia lor, functionarea institutiilor si capacitatea acestora de recrutare.

"Bugetul total al Uniunii Europene (UE) costa 0,67 de euro pe zi pe cetatean", au subliniat sindicatele intr-un comunicat comun.

"Noi cerem ca statele sa aiba curajul sa le spuna cetatenilor lor ca o reducere a bugetului european va provoca, pentru fiecare dintre ei in parte, un cost mai ridicat: costul non-Europei sau costul a mai putina Europa", au adaugat ele.

O alta greva este prevazuta la 16 noiembrie.

Ministrii Bugetului din cele 27 de tari sau reprezentati ai lor vor incerca vineri, la Bruxelles, sa ajunga la un acord cu Parlamentul European (PE) asupra solicitarii unor noi contributii, pentru onorarea cheltuielilor prevazute in bugetul pentru 2012 si dotarea UE cu un buget in 2013.

Negocierile se anunta dificile, deoarece Guvernele si statele cele mai bogate refuza propunerile CE si reclama taieri ferme in toate compartimentele, in special la cheltuielile administrative.

In 2011, dintr-un buget de 126,4 miliarde de euro, cheltuielile administrative au reprezentat 7,9 miliarde de euro, adica 6%, dintre care jumatate pentru salarii, carora li se adauga 1,2 miliarde de euro pentru plata pensiilor.

In afara de pensii, CE a cheltuit 3,3 miliarde de euro, PE 1,5 miliarde de euro, Consiliul 505 milioane de euro, iar Serviciul de Actiune Externa 457 de milioane de euro. Cu alte posturi, cheltuielile de la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) au fost in valoare de 333 de milioane de euro, iar cele de la scolile europene in valoare de 169 de milioane de euro.

Institutiile europene au peste 40.000 de salariati in lume, fara ca toti sa fie functionari publici.

Un functionar european primeste un salariu de debut de 2.650 de euro brut pe luna. In cazul unui director general, acest salariu este de aproximativ 18.300 de euro brut. Un comisar european castiga aproxiamtiv 23.000 de euro, plus cheltuieli de reprezentare si alocatii familiale foarte generoase.

Variatiile salariilor functionarilor europeni se calculeaza in functie de onorariul functiei publice in opt state (Germania, Belgia, Spania, Franta, Italia, Olanda, Luxemburg si Marea Britanie) si in functie de costul vietii la Bruxelles.

CE subliniaza ca a fost prezentat un plan de austeritate in vederea economisirii sumei de aproximativ un miliard de euro pana in 2020, printr-o suprimare de 5% a unor posturi de functionari europeni, o crestere a timpului de munca si o crestere a varstei de pensionare.

#greva UE reduceri cheltuieli, #taieri salarii UE 2012, #buget Uniunea Europeana , #UE