Functionarii europeni se pregatesc de greva

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 20:35
727 citiri
Functionarii europeni se pregatesc de greva

Sindicatele functionarilor europeni au depus o notificare de greva incepand de saptamana viitoare pentru a protesta fata de incercarile guvernelor europene de a le contesta statutul, intr-un context de austeritate generalizata in Europa.

Notificarea, depusa ca urmare a esecului unei reuniuni de conciliere cu Comisia Europeana, acopera perioada 23 noiembrie - 7 decembrie 2011. O adunare generala este convocata pentru marti, 23 noiembrie, la Comisia Europeana pentru a decide modalitatile concrete ale miscarii de protest.

Un functionar, in functie de rangul lui (in numar de 16) si de nivelul sau (in numar de 5), incepe prin a primi 2.650 de euro brut pe luna. Pentru un director general, acest salariu este de aproximativ 18.300 de euro brut. Un comisar castiga in jur de 23.000 euros, in afara de indemnizatii si alte cheltuieli, conform agentiei franceze de presa.

Reforma statutului personalului european, actualmente in discutie, este cea care ii nelinisteste pe functionari. Este vorba in special de un document semnat de 17 state europene, intre care Franta, Germania si Regatul Unit, care considera propunerile insuficient de ambitioase. In acest document, tarile semnatare ataca puternic sistemul de ajustare automata a salariilor si estimeaza ca ele ar trebui decise in functie de situatia economica si de posibilitatea cresterii salariilor, asa cum este cazul in majoritatea statelor. Ele considera de asemenea insuficienta cresterea varstei de pensionare de la 63 la 65 de ani si cer o revizuire in scadere a calculului pensiilor.

Sindicatele denunta pe pagina lor de Facebook o agravare programata a conditiilor de munca.

Comisia ne cere sa muncim mai mult pentru a castiga mai putin, se plang ele, intrebandu-se daca, in fata acestor amenintari din partea guvernelor, Comisia nu este pe punctul de a face noi concesii si a sacrifica astfel functia publica europeana.

#greva functionari europeni, #greva Europa , #UE