FT: Acordul dintre Merkel si Sarkozy: Germania - Franta 1-0

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 20:34
1090 citiri
FT: Acordul dintre Merkel si Sarkozy: Germania - Franta 1-0

Acordul dintre cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, reprezinta o victorie a liderului german, care a obtinut "cam tot ce a vrut".

Astfel, Merkel a reusit sa-si impuna punctul de vedere pentru modificarea Tratatului UE si pentru includerea de sanctiuni automate in cazul statelor care nu respecta limita de deficit bugetar de 3%. Totodata, Curtea Europeana de Justitie va putea decide daca limitarea indatorarii este suficient prevazuta in legislatia nationala, potrivit blogului cotidianului britanic Financial Times (FT).

Cei doi lideri au stabilit ca emiterea de obligatiuni comune ale zonei euro nu reprezinta o solutie la criza. Germania a fost cel mai inversunat oponent la ideea obligatiunilor comune, pentru a-si proteja costurile de imprumut foarte reduse.

Aceeasi opinie o impartaseste si publicatia The Guardian, tot din Marea Britanie, care considera ca Sarkozy a reusit totusi sa obtina ceva. Astfel, sanctiunile automate pentru cei care incalca limita de deficit bugetar vor putea fi blocate de o majoritate calificata de 85%, in timp ce Merkel sustinea ca acestea sa fie complet automate.

Cancelarul a renuntat partial si la propunerea ca incalcarile regulilor fiscale sa fie judecate de Curtea Europeana de Justitie. In urma unui compromis intre cei doi, guvernele din zona euro vor trebui sa introduca in constitutii o "regula de aur", care sa impiedice tarile sa inregistreze deficite bugetare, potrivit FT.

"Sarkozy o imita bine pe Merkel. Obligatiunile comune nu sunt o solutie si nu va mai comenta actiunile Bancii Centrale Europene. Este aproape o reproducere exacta a ceea ce a prezentat Merkel in Parlamentul german vineri. Unii ar numi aceasta situatie coordonare. Altii ar putea vedea supunerea francezilor fata de cei care iau deciziile", scrie The Guardian.

Acum vine partea dificila, potrivit FT, ca cei doi lideri sa convinga restul zonei euro sa accepte ce au hotarat ei.

Acordul franco-german va fi trimis miercuri presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy si urmeaza sa fie discutat cu liderii europeni la reuniunea de la sfarsitul saptamanii.

#Merkel Sarkozy masuri anticriza, #Financial Times masuri Merkel Sarkozy , #UE