Franta si Olanda vor un sistem european pentru paza frontierelor UE

Luni, 14 Februarie 2011, ora 23:28
1565 citiri
Franta si Olanda vor un sistem european pentru paza frontierelor UE

Ministrii francez si olandez de Externe, Michele Alliot-Marie si Uri Rosenthal, s-au pronuntat luni in favoarea "crearii unui sistem european de paza a frontierelor", pentru a controla mai bine fluxul de imigranti ilegali, a anuntat Quai d'Orsay, potrivit Mediafax.

Cu ocazia acestei prime intalniri bilaterale, cei doi ministri au apreciat ca "diversele situatii intalnite in prezent la frontierele externe ale Uniunii Europene pledeaza pentru consolidarea guvernarii spatiului Schengen, ca este vorba in special de un rol crescut pentru agentia Frontex sau infiintarea unui sistem european de paza a frontierelor".

Alliot-Marie si Rosenthal si-au exprimat "convergenta de vederi" in special in privinta "necesitatii de a stabili, intr-un cadru european, o cale ordonata pentru viitoarele extinderi ale spatiului Schengen, cu etape clare, care sa raspunda unor progrese pe teren verificabile".

Evocand situatiile instabile din Egipt si Tunisia dupa indepartarea de la putere a lui Hosni Mubarak si Ben Ali, cei doi ministri au cerut UE sa "insoteasca aspiratiile legitime manifestate in favoarea reformelor democratice, economice si sociale".

Anterior, purtatorul de cuvant al diplomatiei franceze si-a exprimat "solidaritatea Frantei cu Italia in fata imigrantilor ilegali veniti masiv din Tunisia". Acesta a subliniat rolul util pe care ar trebui sa il joace agentia Frontex de supraveghere a frontierelor externe ale UE.

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a criticat absenta unei actiuni europene concertate. El a acuzat UE ca a "lasat Italia singura" in fata debarcarii a aproximativ 5.000 de persoane in cinci zile pe insula italiana Lampedusa.

Frontex, cu sediul la Varsovia, coordoneaza cooperarea operationala intre statele membre, le asista in formarea granicerilor si in situatiile care necesita asistenta tehnica.

Luni, UE a anuntat ca Frontex nu va fi folosita "niciodata" pentru "reprimarea persoanelor".

#sistem european.frontiere UE, #frontiere, #ue, #spatiul Schengen , #UE