Franta si Olanda vor un sistem european pentru paza frontierelor UE

Luni, 14 Februarie 2011, ora 23:28
1565 citiri
Franta si Olanda vor un sistem european pentru paza frontierelor UE

Ministrii francez si olandez de Externe, Michele Alliot-Marie si Uri Rosenthal, s-au pronuntat luni in favoarea "crearii unui sistem european de paza a frontierelor", pentru a controla mai bine fluxul de imigranti ilegali, a anuntat Quai d'Orsay, potrivit Mediafax.

Cu ocazia acestei prime intalniri bilaterale, cei doi ministri au apreciat ca "diversele situatii intalnite in prezent la frontierele externe ale Uniunii Europene pledeaza pentru consolidarea guvernarii spatiului Schengen, ca este vorba in special de un rol crescut pentru agentia Frontex sau infiintarea unui sistem european de paza a frontierelor".

Alliot-Marie si Rosenthal si-au exprimat "convergenta de vederi" in special in privinta "necesitatii de a stabili, intr-un cadru european, o cale ordonata pentru viitoarele extinderi ale spatiului Schengen, cu etape clare, care sa raspunda unor progrese pe teren verificabile".

Evocand situatiile instabile din Egipt si Tunisia dupa indepartarea de la putere a lui Hosni Mubarak si Ben Ali, cei doi ministri au cerut UE sa "insoteasca aspiratiile legitime manifestate in favoarea reformelor democratice, economice si sociale".

Anterior, purtatorul de cuvant al diplomatiei franceze si-a exprimat "solidaritatea Frantei cu Italia in fata imigrantilor ilegali veniti masiv din Tunisia". Acesta a subliniat rolul util pe care ar trebui sa il joace agentia Frontex de supraveghere a frontierelor externe ale UE.

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a criticat absenta unei actiuni europene concertate. El a acuzat UE ca a "lasat Italia singura" in fata debarcarii a aproximativ 5.000 de persoane in cinci zile pe insula italiana Lampedusa.

Frontex, cu sediul la Varsovia, coordoneaza cooperarea operationala intre statele membre, le asista in formarea granicerilor si in situatiile care necesita asistenta tehnica.

Luni, UE a anuntat ca Frontex nu va fi folosita "niciodata" pentru "reprimarea persoanelor".

#sistem european.frontiere UE, #frontiere, #ue, #spatiul Schengen , #UE

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6386 RON

-0.0149
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  7. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. România pune piciorul în prag: S-a opus unui proiect major al Uniunii Europene
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”