Franta si Germania isi reafirma angajamentul de a reforma zona euro

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:50
1862 citiri
Franta si Germania isi reafirma angajamentul de a reforma zona euro

Franta si Germania si-au reafirmat angajamentul de a reforma zona euro, dupa ce agentia de evaluare financiara Standard&Poor''s a anuntat luni ca ar putea scadea ratingul a 15 membri ai zonei euro, dintre care sase sunt notate in prezent cu AAA.

Parisul si Berlinul au spus ca propunerile pentru o modificare a tratatului european, convenite luni, vor consolida guvernanta zonei euro, iar prioritatea lor este sa puna aceste propuneri in practica.

Sarkozy si Merkel au precizat ca "iau nota" de avertismentul S&P.

Ulterior, ministrul francez de finante Francois Beroin a declarat ca Parisul nu intentioneaza sa extinda masurile de austeritate pe care le-a anuntat deja.

Marti dimineata, ministrul de externe Alain Juppe a spus ca planul convenit luni de Merkel si Sarkozy este "exact raspunsul la una dintre intrebarile majore ale agentiei de rating, care mentioneaza insuficienta guvernarii economice europene".

Pe de alta parte, presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a descris decizia S&P drept "o mare exagerare si incorecta". "Nu sunt nelinistit de acest lucru, dar sunt uimit, dupa eforturile semnificative din ultimele zile pentru a depasi criza, precum programele de economisire din Italia si Irlanda", a spus el.

Sarkozy si Merkel au anuntat propunerea unui nou tratat european

Nicolas Sarkozy a anuntat luni ca el si Agela Merkel vor propune un nou tratat european, care sa impuna disciplina fiscala in randul membrilor zonei euro. Cei doi prefera un tratat pentru toti cei 27 de membri ai Uniunii.

Sarkozy a spus insa ca ar accepta si un tratat pentru cei 17 membri ai zonei euro sau pentru "toate tarile care doresc sa ni se alature".

De asemenea, cei doi lideri au propus ca liderii din zona euro sa aiba reuniuni lunare, pana la rezolvarea crizei.

Merkel a declarat ca reuniunile ar trebui sa se axeze si pe crestere si locuri de munca.

S&P are in vizor 15 tari din zona euro

S&P a afirmat ca a plasat "sub supraveghere negativa" ratingul creditelor pe termen lung pentru 15 tari din zona euro, printre care Germania, Austria, Finlanda, Franta, Luxembourg si Olanda, sase state care au calificativul AAA, cel mai bun posibil.

"Aceste puneri sub supraveghere sunt motivate de convingerea noastra sa tensiunile sistemice din zona euro s-au intensificat in ultimele saptamani, pana in punctul in care exercita presiuni de scadere a gradului de solvabilitate al zonei euro in ansamblu", scrie agentia.

Singurele doua tari din Zona care nu sunt vizate de anunt sunt Grecia, a carei nota corespunde in prezent incapacitatii de plata, si Ciprul, pe care S&P l-a plasat anterior sub "supraveghere negativa".

Atunci cand o agentie de notare financiara plaseaza o nota sub supraveghere negativa, inseamna ca sunt sanse de peste 50% ca aceasta sa fie redusa in termen de trei luni.

#Franta Germania tratat zona euro, #avertisment Standard Poors , #UE