Fost sef CIA: Brexit nu e doar o sperietoare economica. Exista riscuri de securitate!

Luni, 28 Martie 2016, ora 18:00
4134 citiri
Fost sef CIA: Brexit nu e doar o sperietoare economica. Exista riscuri de securitate!
Foto: Oxford in Paris

Generalul David Petraeus, fost sef al CIA, ii avertizeaza atat pe britanici, cat si pe europeni ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va spori riscurile de securitate la nivel global.

"Va fi mult mai periculos si dificil sa gestionam problemele la nivel global", a atras atentia Petraeus in cadrul ultimului referendum pe teme de securitate din UE, anunta The Guardian.

Nevoia de unitate in fata amenintarilor diverse a fost subliniata de fostul director CIA si intr-un editorial din publicatia britanica The Telegraph.

"Date fiind pericolele si provocarile care ne ameninta la tot pasul in lume, acesta este un moment in care occidentul si institutiile sale, inclusiv UE, trebuie sa actioneze impreuna, nu sa se separe.

Din punct de vedere al sigurantei nationale, problemele cu care se confrunta Statele Unite si Marea Britanie nu vor fi usor de solutionat, daca Regatul Unit va fi in afara Uniunii. Din contra, ma tem ca un Brexit va face lumea un loc mult mai periculos si mai dificil de gestionat", sustine Petraeus.

Comentariile fostului director CIA vin pe fondul unei lupte acerbe duse intre taberele care sustin sau resping ideea apartenentei Marii Britanii la UE, cu un impact deosebit in mediul de afaceri, sanatate si securitate.

Atacuri multiple

David Petraeus este un fost general american care a ocupat functia de director al CIA in anii 2011-2012, iar comentariile sale contrastreaza flagrant cu asigurarile date de diversi oficiali din sfera securitatii din Marea Britanie.

Astfel, fostul sef al MI6, Richard Dearlove, a explicat saptamana trecuta ca varianta Brexit nu are cum sa dauneze securitatii Marii Britanii, din moment ce restul serviciilor de informatii din Europa sunt mult mai slab cotate.

Dearlove a adaugat ca cel mai important aspect in sfera securitatii, cooperarea cu Statele Unite, nu va avea de suferit din perspectiva iesirii regatului din UE.

Pe de alta parte, Petraeus crede ca Brexit va avea un impact semnificativ in securitatea intregii regiuni.

"Nu am nicio indoiala ca Brexit va reprezinta o lovitura semnificativa la adresa stabilitatii europene exact intr-un moment in care occidentul este supus unor atacuri din directii multiple.

Brexit va reduce abilitatea Marii Britanii de a influenta evolutia viitoare a UE, inca cea mai mare piata din lume. Fara indoiala, rolul Marii Britanii pe scena mondiala va fi redus, de asemenea", mai spune fostul sef al spionajului extern american.

#referendum Brexit, #securitate UE, #riscuri securitate UE, #securitate Marea Britanie , #UE