FMI avertizeaza ca bancile centrale ar putea deveni prea puternice

Marti, 26 Martie 2013, ora 09:26
1576 citiri
FMI avertizeaza ca bancile centrale ar putea deveni prea puternice

Marile banci centrale ar putea deveni prea puternice daca vor primi noi atributii, dar raman pe deplin independente de politic, a afirmat economistul sef al Fondului Monetar International, Olivier Blanchard, intr-un discurs rostit la London School of Economics.

Rolul principalelor banci centrale, inclusiv Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed), Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Angliei (BoE), a fost extins pe fondul crizei financiare mondiale, pentru a include si supervizarea bancara si supravegherea financiara, sustine Olivier Blanchard, transmite Reuters.

Acesta a adaugat ca exista motive importante pentru a pune politicile monetare si de supervizare a bancilor sub acelasi acoperis deoarece institutiile de creditare au invatat din experientele prin care au trecut in timpul crizei.

Dar oficialul FMI a sugerat ca ar putea exista probleme prin atribuirea unei influente atat de mari unor tehnocrati care nu au fost alesi. "Daca va ganditi ca acum bancile centrale au responsabilitati mult mai extinse si instrumente mult mai cuprinzatoare, atunci problema independentei lor devine din ce in ce mai dificila", a afirmat Olivier Blanchard.

Acesta a adaugat: "Vreti, de fapt, sa dati unei banci centrale independente dreptul de a alege LTV (loan-to-value) - raportul dintre valoarea creditului si cea a proprietatii - fara orice supervizare din partea factorului politic. Nu va duce aceasta la un deficit de democratie cand bancile centrale devin prea puternice?".

In decembrie 2012, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord unanim asupra supervizarii unice a bancilor din zona euro de catre Banca Centrala Europeana. Desi BCE va supraveghea direct, din martie 2014, doar cele mai mari 130-150 de banci din cele 6.000 de banci din Uniunea Europeana, institutia condusa de Mario Draghi va avea autoritatea de a interveni si la bancile mici daca exista semnale cu privire la posibile probleme.

Pentru a evita o repetare a crizei financiare din 2008, BCE va prelua si supervizarea celor mai mari 120-150 de banci din zona euro, pe langa rolul sau traditional de stabilire a dobanzii de politica monetara in zona euro. Planurile vizand introducerea unui nou sistem de supraveghere bancara condus de BCE ar urma sa fie finalizate de Comisia Europeana la mijlocul acestui an, insa vicepresedintele BCE, Vitor Constancio, a subliniat necesitatea completarii lor cu un sistem paneuropean de sprijinire sau lichidare a bancilor cu probleme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI banci centrale Europa, #FMI banci europene , #UE