Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele isi pot muta sediul social in oricare din statele UE

Firmele isi pot muta sediul social in oricare din statele UE

Firmele vor avea posibilitatea sa mute sediul social in oricare din statele UE, fara lichidare, inregistrandu-se ca societatea europeana (SE), si vor fi scutite de impozit pentru eventualele castiguri rezultate in urma transferului daca pastreaza un sediu permanent in Romania.

"Atunci cand o societate europeana sau societate cooperativa europeana transfera sediul social din Romania intr-un alt stat membru acest transfer al sediului social nu reprezinta transfer impozabil pentru plusvaloarea calculata ca diferenta intre pretul de piata al elementelor din activ si pasiv transferate si valoarea lor fiscala, pentru acele active si pasive ale societatii europene sau societatii cooperative europene care raman efectiv integrate unui sediu permanent al societatii europene sau societatii cooperative europene in Romania si care contribuie la generarea profitului sau pierderii luate in calcul din punct de vedere fiscal", se arata intr-un unui proiect de ordonanta de guvern pentru modificarea Codului Fiscal obtinut de Meidafax.

Proiectul de Cod Fiscal defineste "transferul sediului social" ca o operatiune prin care o societate europeana (SE) sau o societate cooperativa europeana (SCE), fara sa se lichideze sau fara sa creeze o societate noua, isi transfera sediul social din Romania intr-un alt stat membru.

Transferul este neimpozabil numai daca societatile europene sau societatile cooperative europene calculeaza amortizarea si orice castiguri sau pierderi aferente activelor si pasivelor care raman efectiv integrate unui sediu permanent, ca si cum transferul sediului social nu ar fi avut loc.

De asemenea, provizioanele sau rezervele care anterior transferului sediului social au fost deduse din baza impozabila de catre societatile europene sau societatile cooperative europene si care nu provin de la sediile permanente din strainatate pot fi preluate, in aceleasi conditii de deducere, de catre sediul permanent din Romania al societatii europene sau societatii cooperative europene.

In situatia in care o societate europeana sau o societate cooperativa europeana inregistreaza pierdere fiscala, aceasta nu se recupereaza de catre sediul permanent al societatii europene sau al societatii cooperative europene situat in Romania.

"Transferul sediului social al societatilor europene sau al societatilor cooperative europene nu trebuie sa dea nastere impozitarii venitului, profitului sau plusvalorii actionarilor", se mentioneaza in proiect.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 6828 ori