Firmele care fac import sau export cu alte tari din UE trebuie sa dispuna de numar EORI din 1 iulie

Marti, 19 Mai 2009, ora 14:42
3000 citiri
Firmele care fac import sau export cu alte tari din UE trebuie sa dispuna de numar EORI din 1 iulie

Autoritatea vamala din Romania va solicita de la 1 iulie numere EORI firmelor care importa sau exporta bunuri in celelalte state din Uniunea Europeana, odata cu intrarea in vigoare pe teritoriul UE a prevederilor regulamentului comunitar, a anuntat, marti, institutia, potrivit Newsin.

Numarul EORI este un numar unic in Comunitatea Europeana.

"Precizam ca, incepand cu data de 1 iulie 2009, persoanele interesate nu vor putea efectua operatiuni vamale, fara detinerea numerelor EORI", se mai arata in comunicatul Vamii.

Autoritatea Nationala a Vamilor recomanda firmelor sa solicite atribuirea unui numar EORI la directiile regionale pentru accize si operatiuni vamale, pentru evitarea unor blocaje sau crearea unor neplaceri legate de timpul de asteptare aferent desfasurarii operatiunilor de vamuire.

In februarie, Autoritatea Nationala Vamala anuntase ca firmele care fac operatiuni de import-export de marfuri trebuie sa se inscrie intre 23 februarie si 31 martie in baza de date EORI care va fi transmisa Comisiei Europene, potrivit prevederilor codului vamal comunitar.

Acordarea numarului EORI se face pe baza unei cereri. Firmele care primesc numar EORI trebuie sa anunte directia regionala pentru accize si operatiuni vamale care l-au atribuit asupra modificarii datelor din cerere si documentele anexate.

Structura numarului EORI stabilita de Comisie este formata dintr-un identificator al statului membru care atribuie numarul (codul de tara - RO in cazul Romaniei), urmat de un identificator national unic al statului membru (format din maximum 15 caractere alfanumerice).

In Romania s-a stabilit ca numarul unic national folosit in structura numarului EORI, in cazul persoanelor juridice, sa fie codul unic de identificare (CUI).

#firme, # numar, # eori, # export, # import, # cod unic , #UE