Financial Times: Criza loveste Europa Centrala si de Est

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 14:21
2903 citiri
Financial Times: Criza loveste Europa Centrala si de Est

Decizia Austriei de saptamana aceasta de a impune limitari drastice imprumuturilor pe care bancile sale le acorda in Europa Centrala si de Est a scos clar in evidenta potentialul impact al crizei datoriilor suverane in zona euro.

Pentru a-si proteja ratingul de credit AAA, Viena a instruit Erste Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, o subsidiara a bancii italiene UniCredit, sa-si sporeasca rezervele de capital si sa limiteze imprumuturile transfrontaliere, scrie Financial Times.

Decizia a venit la doar cateva zile dupa ce UniCredit a anuntat o revizuire a extinselor sale planuri de afaceri din regiune, iar Commerzbank, in Germania, a spus ca va restrictiona noi imprumuturi catre Germania si Polonia. La randul lor, autoritatile letone au salvat marti Krajbanka, a noua cea mai mare banca din tara, dupa ce saptamana trecuta Lituania a intocmit un plan de salvare pentru Snoras, al cincilea cel mai mare creditor.

Cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est

Este cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est de la caderea comunismului, comenteaza Financial Times. In cei 20 de ani, pana in 2008, creditorii vest-europeni au ajuns sa domine sectorul in majoritatea tarilor, cu exceptia Rusiei. Odata cu intrarea in criza a zonei euro, multi creditori se retrag mai drastic decat au facut-o in momentul in care a lovit criza din 2008-2009.

Creditarea transfrontaliera va cadea rapid - probabil cu 20%, potrivit estimarii canadienilor de la RBC. Cele mai mari economii, in frunte cu Rusia si Polonia, ar putea raspunde prin accelerarea dezvoltarii unor resurse financiare interne. Altele ar putea cauta noi investitori, posibil din Rusia. Cele mai vulnerabile state vor trebui sa lupte, totusi, avand principala lor sursa de finantare externa redusa, in timp ce principala lor sursa externa a cresterii, exporturile catre Europa de Vest, se vor diminua drastic.

"Nu cred ca va trebui sa ne mai facem iluzia ca sistemul bancar din regiune va ramane la fel, dupa aceasta", este de parere Erik Berglof, economist-sef la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Pietele se tem de expunerea bancilor austriece la Europa Centrala si de Est, iar potentialele implicatii pentru ratingul de creditare AAA al Austriei sunt "mult exagerate", spune guvernatorul bancii centrale, Ewald Nowotny. El a declarat pentru FT ca in ciuda marii lor expuneri la Europa Centrala, creditorii austrieci opereaza un model "traditional". Ei au o proportie mai mare de "imprumuturi catre economia reala" comparativ cu activitatile mai speculative ale altor banci europene active in regiune. De asemenea, au expunere mica la economiile europene sudice, care intampina dificultati. "As prefera sa am o banca austriaca ce finanteaza o cladire in Praga decat sa finanteze o cladire in Costa Brava", a explicat Nowotny.

Ratingul AAA al Austriei este considerat vulnerabil din cauza expunerii celor mai mari trei banci ale tarii la Europa Centrala si de Est, totalizand peste 100% din PIB, precum si la Italia.

Riscul de contagiune din zona euro catre estul Europei este mai redus ca in 2008

Nowotny insista ca reglementarile date luni, prin care se limiteaza viitoarele imprumuturi transfrontaliere catre tarile Europei Centrale si de Est, nu sunt un raspuns la presiunea pietei, ci au fost pregatite indelung si discutate cu autoritatile de reglementare din tarile vecine. "Este vorba de o limitare a riscului, in tarile care au o situatie stabila in privinta finantarii locale nu am impus limite in privinta cresterii", a explicat guvernatorul austriac. El sugereaza ca, oricum, riscul de contagiune din zona euro catre estul Europei nu va fi asa de puternic ca in cazul loviturii suferite de regiune in 2008-2009.

Criza din zona euro da acum tarcoale tarilor care au suferit deja de pe urma a trei ani de recesiune sau de crestere incetinita, scrie FT, care da exemplul Ungariei, Romaniei, dar si al Poloniei, in toate aceste tari inregistrandu-se deprecieri ale monedei nationale.

Lucrurile s-ar putea inrautati, avertizeaza cotidianul. Acum trei ani, UE a putut investi timp si bani in Europa Centrala si de Est - conlucrand cu FMI pentru imprumuturi de salvare in sapte state si incurajand bancile occidentale sa ramana in regiune. Acum, numai Ucraina mai are un program exclusiv cu FMI. Romania si Serbia au acorduri de tip precautionary, iar Ungaria a anuntat ca vrea si ea unul. Dar, cu UE care se lupta cu situatii mai grave in zona euro, ramane prea putina energie care sa fie alocata Estului, conchide FT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#risc contagiune zona euro, #Europa Centrala Est criza sistem bancar, #criza banci , #UE