Financial Times: Austeritatea e o piedica in calea reformelor economice

Luni, 25 Februarie 2013, ora 15:29
1371 citiri
Financial Times: Austeritatea e o piedica in calea reformelor economice
Foto: American.com

Termenul de "reforma" a devenint omniprezent intr-o Europa lovita de criza, dar in acelasi timp, reformele sunt inselatoare, intrucat impactul lor asupra succesului economic este supraestimat, iar politicile de austeritate pun piedici realizarii unor reforme reale.

L-ati auzit in timpul campaniei electorale din Italia, atunci cand politicieni - cum ar fi premierul Mario Monti - au fost clasificati drept pro-reformisti, in timp ce altii - adica, restul clasei politice din Italia - erau considerati anti-reformisti. Este ca si cum reforma a devenit o problema de dogma religioasa. Ori esti pentru, ori esti scos afara, comenteaza editorialistul Financial Times, Wolfgang Munchau.

Un fost redactor la The Economist obisnuia sa-i sfatuiasca pe tinerii reporteri "sa simplifice, apoi sa exagereze". Potrivit semnatarului articolului, exact acest lucru s-a intamplat si in privinta dezbaterii privind reforma din Europa. Ati putea adauga si 'denaturarea' ca un al treilea element.

Simplificarea a constat in ideea ca exista o legatura intre o idee vaga de reforma si succesul economic, masurat in PIB pe cap de locuitor. Or, o astfel de legatura nu exista, subliniaza Munchau.

Printre cele mai bogate tari din lume se numara atat state cu pietele reglementate ale muncii cat si state cu piete liberale. Spre exemplu, PIB-ul pe cap de locuitor intr-o economie franceza extrem de reglementata a fost mai mare decat in Marea Britanie cu o piata a muncii nereglementata. Desi performanta relativ solida a unei Frante in mare masura nereformate nu va putea anula nevoia de reforme, exemplul sau ne arata ca relatia este una cu mult mai subtila decat recunosc dogmaticii.

Franta, copilul problema al zonei euro

Elementul de exagerare consta in supraestimarea impactului real al reformelor atunci cand acestea au loc. A majorat intr-adevar liberalizarea financiara cresterea economica pe termen lung, ori doar ne-a dat o bula imobiliara? A crescut intr-adevar reforma pietii germane a muncii productivitatea pe termen lung sau au fost si alti factori implicati?

Denaturarea s-a amplificat chiar recent, in conditiile in care reforma s-a contopit cu austeritatea. Ori de cate ori auziti un oficial european aplaudand reformele lui Monti, ceea ce aplauda cu adevarat este consolidarea fiscala intreprinsa de acesta. Cu alte cuvinte, aplaudate sunt multe dintre politicile sale care au redus cresterea economica, nu cele putine, care ar fi avut sansa sa o creasca intr-o buna zi.

Cat costa reformele?

Austeritatea si reforma sunt opuse una celeilalte. Daca vorbiti serios despre reforma structurala, ea va va costa bani in avans. Daca doriti sa deschideti piata fortei de munca la o regula de tipul "angajeaza si concediaza", va trebui sa aveti politici care sa se ocupe de cei concediati.

Desi aceste costuri pot depasi beneficiile financiare ale reformelor pe termen scurt, reformele se pot dovedi eficiente pe termen lung. Reformele structurale, realizate in mod corespunzator nu sunt potrivite sarcinii de a oferi austeritate.

Prin contrast, austeritatea a slabit capacitatea economiei pe termen scurt si eventual, si pe termen lung. Daca aveti un somaj in randul tinerilor de peste 50% pentru o perioada lunga de timp, asa cum se intampla in prezent in Grecia, Italia si Spania, multe dintre aceste persoane nu vor gasi locuri de munca bune toata viata.

Tarile PIIGS, dependente in continuare de banii de la BCE

Economistii vorbesc de un asa-numit efect de "histerezis" - de daune permanente economice, care nu vor fi recuperate, chiar daca exista o redresare completa. Austeritatea, crede Munchau, ar putea lasa deci o cicatrice economica si sociala in intreaga zona euro.

#reforme economice Europa, #politici austeritate europa, #criza europa, #impact reforme economice , #UE