Eurostat: zona euro si UE, crestere a PIB de 0,2% in trimestrul trei

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 18:22
1098 citiri
Eurostat: zona euro si UE, crestere a PIB de 0,2% in trimestrul trei
Sursa:agentia.org

Economia zonei euro si cea a Uniunii Europene a inregistrat in trimestrul al treilea o crestere de numai 0,2%, fata de trimestrul al doilea, cu un avans solid in Germania si Franta, dar cu performante slabe in tarile afectate de criza datoriilor, iar analistii asteapta perspective negative.

Cresterea din intervalul iulie-septembrie a fost egala cu cea din trimestrul al doilea, dar perspectivele pentru ultimele luni ale acestui an sunt nefavorabile, criza datoriilor avand un efect negativ asupra increderii consumatorilor.

"Indicatorii sugereaza ca economia zonei euro va reveni in recesiune in trimestrul al patrulea si dincolo de acesta", a declarat Jonathan Loynes, economist-sef la Capital Economics.

Comparativ cu intervalul similar din 2010, PIB-ul ajustat la factorii sezonieri a urcat cu 1,4% atat in zona euro, cat si la nivelul UE, dupa o crestere de 1,6%, respectiv 1,7% in trimestrul al doilea.

Institutul german ZEW a anuntat scaderea indicelui privind increderea in economie la -55,2 puncte, inferior nivelului anticipat de analisti si cu mult sub cel din octombrie.

Potrivit ZEW, problemele politice si economice din Grecia si Italia au marit incertitudinile.

Criza datoriilor va inrautati situatia in lunile urmatoare, tari ca Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania fiind obligate sa adopte masuri dure de austeritate pentru a opri declinul pietei obligatiunilor care risca sa le traga in default (incetare de plati).

Potrivit analistilor, nu exista strategii de crestere care sa compenseze masurile de austeritate.

Cresterea PIB in statele UE

Economia Germaniei a avut o crestere de 0,5% in iulie-septembrie, in conformitate cu asteptarile pietei, iar avansul din trimestrul al doilea a fost imbunatatit de la 0,1% la 0,3%.

"Pentru viitor, indicatorii privind increderea arata o incetinire semnificativa a cresterii. Este posibil ca economia sa se contracte spre sfarsitul anului", a declarat Carsten Brzeski, analist la ING, referitor la Germania.

Cresterea economica a Germaniei a fost sustinuta de cotatia redusa a euro, politica monetara permisiva si costul foarte scazut de finantare, avand in vedere cererea pentru obligatiunile suverane germane, considerate plasamente sigure.

"Cu Franta si Italia, care par sa fie atrase in vartejul crizei datoriilor, economia germana si-a pierdut imunitatea. Masurile de austeritate din Franta si Italia vor afecta exportatorii germani", a avertizat Brzeski.

Franta, a doua mare economie din zona euro, a consemnat un avans al PIB de 0,4% in trimestrul al treilea, dupa ce s-a contractat cu 0,1% in cel de-al doilea.

Noul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) a anticipat ca zona euro va intra intr-o recesiune moderata spre sfarsitul anului.

Economia Olandei a scazut cu 0,3% in trimestrul al treilea, desi nu are probleme cu datoriile, iar PIB-urile Austriei si Slovaciei au avansat cu 0,3%.

Spania, a patra mare economie din zona euro, a anuntat saptamana trecuta stagnarea PIB-ului in iulie-septembrie.

In Portugalia, economia s-a contractat cu 0,4% in intervalul analizat.

In Romania, economia a crescut in al treilea trimestru cu 1,9% fata de precedentele trei luni si cu 4,4%, pe serie bruta, comparativ cu perioada similara a anului trecut, inregistrand astfel cele mai mari cresteri din ultimii trei ani, arata primele estimari ale Institutului National de Statistica (INS).

Datele Eurostat arata pentru Romania un avans al PIB de 1,9% fata de trimestrul al doilea si de 4,5% fata de intervalul similar din 2010.

PIB-ul Bulgariei si cel al Cehiei au stagnat fata de trimestrul al doilea si au urcat cu 1,3%, respectiv 1,5% fata de anul precedent.

Ungaria a inregistrat o crestere economica de 0,5% in iulie-septembrie si de 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

#crestere PIB state europene, #pib zona euro , #UE