Eurostat vrea sa primeasca de la tarile UE statistici detaliate despre ajutoarele de stat acordate

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 17:15
1098 citiri
Eurostat vrea sa primeasca de la tarile UE statistici detaliate despre ajutoarele de stat acordate

Eurostat a anuntat, miercuri, ca a elaborat o decizie aplicabila tuturor statelor membre, prin care face clarificari despre modul cum sprijinul financiar acordat de stat sub diverse forme in perioada crizei trebuie inregistrat in datele statistice transmise de autoritatile nationale competente.

"Criza financiara actuala, care a afectat initial state ale Uniunii Europene inca din vara lui 2007, a determinat guvernele statelor membre sa ia masuri de o amploare fara precedent.

Acestea au evoluat de-a lungul timpului si au inclus deopotriva operatiuni de salvare individuale si programe sistematice de sprijinire a institutiilor financiare si a pietelor in ansamblu", arata biroul european de statistica in motivarea Deciziei referitoare la deficit si datoria publica a tarilor care fac parte din blocul comunitar.

Decizia Eurostat ofera un cadru general de reguli statistice, in conformitate cu sistemul european de contabilitate (ESA 1995).

Decizia acopera principalele forme de interventii publice observate pana in prezent, insa este posibil ca aceasta sa fie imbunatatita daca vor aparea in urmatoarele luni forme noi de interventie publica, precizeaza Eurostat.

Astfel, potrivit Deciziei Eurostat, recapitalizarile sub forma actiunilor obisnuite si a conversiei de actiuni preferentiale facute peste pretul pietei trebuie inregistrate drept cheltuieli guvernamentale (transfer de capital) in favoarea companiei care le-a vandut.

Recapitalizarile sub forma actiunilor preferentiale vor fi inregistrate ca tranzactii financiare daca respecta regulile UE privind ajutorul de stat. In caz contrar, injectiile de capital trebuie impartite intre componenta financiara si cheltuiala guvernamentala.

Creditele trebuie inregistrate drept tranzactii financiare, cand sunt garantate de stat, cu exceptia cazurilor in care exista dovezi de necontestat ca acestea nu vor fi rambursate, situatie cand trebuie inregistrate drept transfer de capital din partea statului.

Cumpararea de catre guvern de active financiare, cu precadere obligatiuni, trebuie inregistrate ca tranzactii financiare, daca au loc la pretul pietei, iar in acest caz trebuie urmate mai multe etape.

De asemenea, decizia face referiri clare si la entitatile speciale detinute de guvern, la cele cu capital majoritar privat si la tranzactiile derulate de companiile de stat.

Eurostat intentioneaza sa stabileasca un tabel suplimentar in care sa fie colectate date despre garantii, masuri de sprijinire a lichiditatii si operatiuni ale entitatilor cu scop special, pe care statele membre vor trebui sa le completeze. 

#Eurostat, # tranzactii, # statistici, # UE , #UE