Europenii vor strange pana la 35 de miliarde de euro din taxa pe tranzactii financiare

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 13:00
1359 citiri
Europenii vor strange pana la 35 de miliarde de euro din taxa pe tranzactii financiare

Cele mai mari economii ale zonei euro vor colecta intre 30 si 35 de miliarde de euro din taxa pe tranzactii financiare, conform planurilor Comisiei Europene.

Institutiile europene si guvernele a 11 tari, inclusiv Franta si Germania, incearca sa ajunga la un acord cu privire la modul in care se va institui asa numita "taxa Tobin" pe tranzactiile cu actiuni, obligatiuni si instrumente derivate, scrie Financial Times.

Taxa este numita dupa economistul James Tobin, care in anii 1970 a propus o taxa globala pe tranzactiile valutare.

Aceasta taxa europeana a creat diferende ireconciliabile intre membrii UE, ceea ce a dus la aparitia unui bloc mai mic de state din zona euro, sustinatoare a acestei taxe, care ignora astfel opozitia Marii Britanii si Suediei.

Taxa va cuprinde astfel doua treimi din output-ul economiei UE, excluzand-o pe cea a Marii Britanii.

Proiectul pentru instituirea acestei taxe este pregatit de comisarul pentru impozitare, uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta, si adauga mai multe masuri care sa previna evitarea acestei taxe de catre companii prin migratia catre paradisuri fiscale.

Cuantumul taxei va fi de 0,1% la tranzactiile cu actiuni si obligatiuni si de 0,01 la tranzactiile cu instrumente derivate, pentru toate tranzactiile in care cel putin una din parti va avea sediul in tara care a introdus taxa sau tranzactioneaza in numele unui client dintr-o astfel de tara.

O alta posibilitate pentru a preveni evitarea acestei taxe este ca ea sa se aplice in functie de tara unde a fost emis instrumentul financiar care face obiectul tranzactiei, indiferent de sediul partilor implicate.

Proiectul propune ca taxa sa intre in vigoare in ianuarie 2014, dar este posibil ca dezbaterile sa dureze o perioada mai lunga, in functie de cat de rapid doreste Germania sa ajunga la un acord.

Discutiile se anunta a fi furtunoase si vor exista o serie de exceptari de la plata acestei taxe, precum interventiile bancilor centrale pe pietele secundare de obligatiuni sau tranzactiile valutare spot.

Tarile care vor introduce aceasta taxa sunt: Belgia, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Italia, Austria, Portugalia, Slovenia si Slovacia.

#taxa tranzactii financiare UE, #taxa Tobin Europa, #taxa tranzactii derivate, #proiect taxare tranzactii financiare , #UE