Europarlamentarii cer UE acoperirea a 95% din costul proiectelor de dezvoltare regionala romane

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 13:15
1521 citiri
Europarlamentarii cer UE acoperirea a 95% din costul proiectelor de dezvoltare regionala romane

UE ar trebui sa acopere pana la 95% din costul proiectelor pentru dezvoltare regionala din Grecia, Irlanda, Portugalia, Romania, Letonia si Ungaria, pentru a permite si a accelera cresterea economica si crearea de locuri de munca, arata un proiect aprobat de Comisia pentru dezvoltare regionala a PE.

Regiunile din tarile care se confrunta cu probleme macroeconomice ar trebui sa se bucure temporar de conditii mai bune de finantare pentru o refacere rapida. potrivit unui comunicat al comisiei Parlamentului European.

"Actiunile rapide pentru a-i ajuta pe cei afectati grav de criza au fost prioritatea noastra. O crestere temporara a plafoanelor de cofinantare nu va afecta totalul finantarii regionale UE in statele membre, dar va permite ca fondurile sa fie concentrate pe finalizarea anumitor proiecte, reducand astfel presiunea asupra bugetelor nationale", a declarat sefa Comisiei pentru dezvoltare regionala, Danuta Hubner (PPE), adaugand ca "Parlamentul (European - n.r.) vrea ca aceasta derogare sa fie aplicata cat mai curand posibil, dar in conditii clare si transparente".

Europarlamentarii au subliniat ca aceasta crestere temporara a cotei de investitii a UE va trebui justificata clar, limitata pana la sfarsitul lui 2013 si sa se aplice echitabil pentru perioada 2014 - 2020. Deputatii, care vor ca aceasta crestere a finantarii sa se concentreze pe cresterea economica, locurile de munca si competitivitate, au cerut si asigurarea raportarii adecvate, prin aranjamentele existente.

Pentru a obtine rate mai mari de cofinantare, statele membre vizate trebuie sa prioritizeze proiectele si sa arate ca, in conditiile ratelor actuale, nu isi permit sa plateasca partea lor.

Textul, asupra caruia au convenit deja Consiliul European si Comisia Europeana, va fi supus la vot in cursul urmatoarei sesiuni plenare a PE, ce va avea loc in noiembrie la Bruxelles.

#proiect dezvoltare regionala, #finantari UE proiecte dezvoltare Romania , #UE