Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europarlamentarii cer controlarea preturilor la energie

Europarlamentarii cer controlarea preturilor la energie

Parlamentul European a adoptat joi o rezolutie comuna referitoare la controlarea preturilor la energie, prin care se solicita reducerea cererii de energie, abordarea problemei saraciei energetice in UE,o crestere a transparentei privind pietele petrolului, precum si o politica comuna a UE in domeniul energiei. Preturile la petrol au atins in aceasta vara cel mai inalt nivel din toate timpurile in termeni reali, preturile la alte produse energetice au crescut, de asemenea, iar preturile carburantilor pentru consumatori au urmat aceeasi tendinta ca si pretul petrolului brut; intrucat dolarul slab a contribuit la presiunea exercitata asupra preturilor petrolului.

In acest context, Parlamentul European solicita asumarea unui angajament politic hotarat de a adopta masuri concrete pentru a reduce cererea de energie, a promova sursele de energie regenerabile si eficienta energetica si a continua diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, reducand astfel dependenta de combustibilii fosili importati. Aceasta reorientare este cea mai buna reactie in fata cresterii preturilor energiei, pentru a creste stabilitatea pietelor financiare si a reduce pe termen lung costurile suportate de consumatori, precum si pentru a indeplini obiectivele Protocolului de la Kyoto.

Aceste masuri strategice trebuie insa sa fie urmate in mod obligatoriu de alocarea de resurse financiare corespunzatoare pentru cercetare si dezvoltare. Sursele de energie regenerabila, combinate cu masuri vizand conservarea energiei, ca, de exemplu, stimulente pentru imbunatatirea eficientei energetice a gospodariilor, reduc dependenta Europei de importurile de energie, diminuand astfel riscurile politice si economice asociate acestora.

Eurodeputatii mai observa ca, chiar daca in ultimele saptamani a avut loc o scadere a pretului la petrolul brut la 100 de dolari pe baril, consumatorii continua sa plateasca preturi mai ridicate la energie. De aceea, ei invita Comisia Europeana sa monitorizeze evolutiile preturilor, avand in vedere in special modul in care cresterile sau scaderile preturilor afecteaza consumatorii.

Prioritatile identificate de Parlamentul European pentru elaborarea viitoarei politici energetice a UE sunt: economia energiei, eficienta energetica si energiile regenerabile. In urma unui amendament depus la rezolutia comuna, deputatii europeni solicita ECOFIN sa introduca reduceri de TVA pentru produsele si serviciile care economisesc energie.

Europarlamentarii solicita Comisiei Europene sa prezinte o comunicare privind abordarea problemei saraciei energetice in Uniunea Europeana si invita statele membre sa stabileasca definitii nationale ale saraciei energetice si sa elaboreze planuri nationale de actiune pentru eradicarea saraciei energetice.

Prin rezolutia adoptata, europarlamentarii isi exprima convingerea ca UE ar trebui sa aiba o pozitie unitara in politica energetica, mai ales in cadrul dialogului pe teme de energie cu cele mai importante tari furnizoare de petrol si gaz.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1291 ori