Europa pierde anual 1.000 de miliarde de euro din evaziune fiscala

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 16:11
1404 citiri
Europa pierde anual 1.000 de miliarde de euro din evaziune fiscala

Comisia Europeana le-a cerut joi statelor UE "sa se sesizeze in chestiunea" evaziunii fiscale, adoptand o definitie comuna privind paradisurile fiscale. Conform unui oficial al Comisiei, evaziunea fiscala costa Europa "peste 1.000 de miliarde de euro pe an".

Intrebat in cadrul briefingului de presa cotidian al CE despre lista personalitatilor care detin actiuni la societati din paradisuri fiscale, publicata joi de mai multe ziare din intreaga lume, Olivier Bailly, purtator de cuvant al Comisiei, a refuzat sa comenteze.

Olivier Bailly a reamintit ca CE "are o pozitie foarte ferma privind frauda fiscala in general" si a propus in decembrie anul trecut masuri "care sunt inca in asteptarea unui acord din partea statelor membre".

Scopul este "limitarea costului evaziunii fiscale in Europa, pe care il evaluam la peste 1.000 de miliarde de euro pe an", a explicat el.

"Din punctul de vedere al CE, nu trebuie sa avem nicio ingaduinta pentru indivizi, societati sau tari terte care ocolesc legile internationale pentru a organiza frauda fiscala", a mai spus Bailly.

Paradisul fiscal- eterna problema

CE a propus in decembrie 2012 un pachet de 30 de masuri vizand lupta impotriva evaziunii fiscale. Executivul comunitar invita, printre altele, statele UE, sa intocmeasca o lista a paradisurilor fiscale si sa intareasca acordurile de dubla impunere intre tari, pentru a evita vidul juridic care favorizeaza frauda fiscala.

"Asteptam ca statele membre sa se sesizeze in aceasta chestiune", a afirmat Bailly, adaugand: "Vrem ca statele membre sa dezvolte o pozitie comuna si o definitie comuna privind ceea ce inseamna un paradis fiscal".

Purtatorul de cuvant a mai precizat ca se incearca mai degraba "definirea practicilor ilegale, decat a termenului" de 'paradis fiscal'.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pierderi evaziune fiscala Europa, #paradisuri fiscale europeni, #lupta UE evaziune fiscala, #frauda fiscala Europa , #UE