EURO, SALVAT CU ORICE PRET?

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 17:44
2422 citiri
EURO, SALVAT CU ORICE PRET?

Falimentul Greciei sau Portugaliei nu trebuie luat in calcul. Moneda euro trebuie aparata cu orice pret, spun economistii internationali.

Euro trebuie sa supravietuiasca nu doar datorita statusului pe care il are ca moneda de referinta ci fiindca este simbolul care tine Europa unita.

“Proiectul Uniunea Europeana a fost o idee exceptionala, iar moneda euro trebuie aparat cu orice pret pentru a pastra vie aceasta Uniune.

Sa nu uitam ca procesul de unificare a tinut pacea in Europa, dupa secole de razboaie si calamitati nationale si religioase. In cazul in care unele tari ar fi date afara din zona euro, multe din vechile animozitati ar reveni”, spune Odeniyaz Dzhaparov, manager de portofoliu la Deutsche Bank din Frankfurt.

Izgonirea Greciei din zona euro ar forta statul elen sa adopte din nou vechea moneda, drahma, care ar fi grav devalorizata. Avand in vedere ca datoria statului elen ar ramane in euro, tara s-ar confrunta cu greutati mai mari decat cele prezente.

BCE a cheltuit in jur de 179 de miliarde de dolari anul trecut prin cumpararea de obligatiuni guvrenamentele de la natiunile tulburate din sudul Europei, in scopul de a mentine preturile obligatiunilor pentru a nu se prabusi.

Italia a cerut recent Chinei ajutor prin cumpararea obligatiunilor sale.

Ministrul de finante brazilian, Guido Mantega, a precizat marti ca omologii sai din Rusia, India si China au discutat despre adoptarea unor masuri menite sa ajute Europa.

Bancile europene lovite de criza datoriilor suverane isi pierd din valoarea de piata, iar masurile de austeritate impuse in zona nu au facut decat sa inrautateasca si mai tare situatia.

Impozitele mai mari la plata datoriilor au avut un efect daunator asupra Greciei, in special. De aceea, pietele se asteapta la un default al Greciei in proprotie de 100%.

"Nimeni nu vrea sa retraiasca criza din 2008, insa euro trebuie aparat cu orice pret, iar tarile care sunt in euro trebuie pastrare in regiune", spun economistii internationali.

Obligatiunile euro raman, insa, un mecanism de finantare pe termen lung.

Merkel nu este un mare fan al acestora deoarece astefel de obligatiuni ridica o serie de aspecte care scot in evidenta atat diferentele politice cat si pe cele economice din cadrul Uniunii – politicile fiscale, care sunt decise la nivel de stat si nu unificate pe teritoriul UE.

Fostul ministru de finante german, Peer Steinbruck, membru al opozitiei in Germania si un sustinator al obligatiunilor euro a precizat intr-un interviu pentru Der Spiegel ca, pentru a salva euro, Germania va trebui sa plateasca

“Gradul de indatorare si competitivitatea au scapat de sub control, insa acest lucru nu va duce la disparitia euro.

Am putea argumenta mult timp asupra modului in care se va organiza zona euro si ce tari vor ramane in Uniune, insa trebuie sa tinem situatia sub control. Euro va continua sa existe, iar importanta sa ca moneda va creste in timp”,  a mai subliniat fostul ministru de finante al Germaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euro, #obligatiuni euro, #ue, #zona euro, #salvare euro , #UE