Euro ramane o moneda globala orice ar fi

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 11:30
1200 citiri
Euro ramane o moneda globala orice ar fi

Euro va ramane o moneda globala, iar zona euro isi va reveni din criza datoriilor, a declarat luni, la Hong Kong, comisarul european pentru piata interna Michel Barnier, relateaza EUbusiness.

Barnier si-a reiterat totodata surprinderea fata de decizia de saptamana trecuta a agentiei Standard&Poor's de a retrograda noua tari din zona euro, spunand ca cele 17 state membre din uniunea monetara au facut "pasi uriasi" spre restabilirea increderii.

"Sa ne intelegem: aceasta nu este o criza a euro ca moneda", le-a spus el participantilor la Forumul Financiar Asiatic, o adunare de lideri bancari si din domeniul finantelor din Hong Kong.

Adevarata criza din zona euro este una de incredere

"Euro va supravietui. In ultimii zece ani euro s-a dovedit a fi o adevarata moneda globala. Si, in ciuda dificultatilor, ramane puternica", a declarat Barnier.

"Adevarata criza cu care se confrunta zona euro in prezent este una de incredere. Unitatea noastra politica si determinarea si abilitatea de a corecta ce este gresit sunt puse la incercare", a adaugat el.

Standard & Poor's a retrogradat vineri noua state din zona euro, printre care Franta si Austria, din cauza ingrijorarilor fata de nivelurile ridicate ale datoriei guvernamentale si ale costurile de finantare.

Agentia financiara a precizat ca raspunsul decidentilor politici europeni la criza, inclusiv rezultatul summitului de luna trecuta, "ar putea fi insuficient pentru a rezolva pe deplin actuala tensiune din zona euro".

Barnier: As fi vrut ca agentiile de rating sa fi semnalat problemele, in urma cu cinci sau sase ani

Michel Barnier a spus ca agentiile de rating trebuie "sa tina cont de eforturile fara precedent depuse de guverne" pentru depasirea crizei. El s-a declarat "surprins inca o data de momentul pe care il aleg agentiile pentru a face astfel de anunturi" si a facut apel la o transparenta mai mare asupra modului in care acestea ajung la astfel de decizii.

"As fi vrut ca aceste agentii de rating sa fi semnalat ca exista o problema in urma cu cinci sau sase ani, nu acum", a declarat el presei pe marginea forumului.

"Vreau sa ma asigur ca atunci ca fac astfel de anunturi ele iau pe deplin in considerare eforturile depuse de guverne", a adaugat comisarului european.

Chiar si asa, el a spus ca nu vrea sa minimalizeze gravitatea amenintarii la adresa stabilitatii economice europene.

"Trebuie sa evitam o alta recesiune economica mai puternica si efectele dezastruoase pentru economia reala", a spus el, adaugand ca criza datoriilor suverane "se revarsa" asupra pietei de imprumut interbancare.

#Michel Barnier, #moneda euro, #criza datoriilor, #retrogradari zona euro , #UE