Ernst&Young: Zona euro isi duce piatra de moara si in 2012

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 10:13
1188 citiri
Ernst&Young: Zona euro isi duce piatra de moara si in 2012

Zona euro ar putea intra in recesiune in prima jumatate a anului viitor, ceea ce va duce la o crestere economica de numai 0,1% in anul 2012, a avertizat compania de audit Ernst&Young.

Compania a estimat si ca este putin probabil ca rata somajului in zona euro sa scada sub 10% pana in 2015.

Intre timp, Grecia - tara cu cele mai mari datorii din Europa - a anuntat ca in 2011 ar putea inregistra cea mai grava recesiune din istorie. Premierul elen Lucas Papademos a avertizat miercuri ca, anul acesta, contractia economica a tarii sale va fi de peste 5,5%, cat este estimat.

Economia greaca s-a contractat cu 4,5% in 2010, cand a primit primul pachet de salvare din partea UE si FMI.

Saptamana trecuta, 26 dintre cei 27 membri ai Uniunii Europene au sustinut reguli bugetare mai stricte. Numai Marea Britanie s-a opus.

Insa multi se tem ca acordul nu va fi suficient pentru a evita ca noi tari sa aiba nevoie de pachete de salvare.

Miercuri, moneda unica europeana a scazut sub 1,30 dolari pentru prima data dupa 12 ianuarie.

"Reformele decise la summitul din 9 decembrie reprezinta un pas in directia corecta si raspunsul pare sa fi fost usor pozitiv", afirma Ernst&Young. "Totusi investitorii sunt inca incurajati in legatura cu angajamentul si capacitatea guvernelor din zona euro de a implementa rapid reformele", a adaugat compania, care estimeaza ca zona euro va ajunge la o crestere economica intre 1,5% si 2% in 2013.

"Incertitudinile care planeaza asupra zonei euro nu pot decat sa continue sa scada entuziasmul companiilor europene fata de investitiile pe termen lung si deciziile de recrutare", a subliniat Mark Otty, partener Ernst&Young pentru Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa.

#zona euro somaj, #economie grecia, #datorii zona euro , #UE