Efectele extinderii Protocolului de la Kyoto: Romania are blocate 3 miliarde de euro

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 08:30
3053 citiri
Efectele extinderii Protocolului de la Kyoto: Romania are blocate 3 miliarde de euro
Protocolul de la Kyoto

Reprezentantii UE au afirmat ca extinderea limitelor Protocolului de la Kyoto asupra emisiior de gaze cu efect de sera ar presupune ca tot restul statelor poluatoare sa se angajeze sa scada consumul de combustibili naturali.

Japonia, Rusia si Canada au spus ca nu isi vor asuma o noua serie de obligatii aferente protocolului.

Cele 27 de state membre UE genereaza aproximativ 11% din emisiile globale, asa ca Uniunea nu poate sa-si asume intreaga responsabilitate pentru distrugerea climatului, relateaza Bloomberg.com. Actualele prevederi ale Protocolului de la Kyoto expira anul viitor.

"Din punct de vedere politic, nu vom putea face progrese in implementarea unei noi faze ale Protocolului de la Kyoto, daca nu exista macar un calendar al intrarii restului de state in lupta impotriva schimbarilor climatice", a declarat Artur Runge-Metzger, negociatorul sef al Comisiei Europene.

Aceasta remarca venita din partea regiunii care a luat cele mai multe masuri pentru a limita emisiile de dioxid de carbon de la negocierea tratatului, din 1997, le da un subiect de discutie foarte important ecologistilor care se lupta cu incalzirea globala.

Parlamentul European a promulgat pe 16 noiembrie o rezolutie care prevede prelungirea Protocolului de Kyoto dupa 2012, data la care acesta expira. Eurodeputatii s-au declarat in favoarea extinderii masurilor protocolului, pentru a mentine sub control emisiile de dioxid de carbon dupa 2012.

Romania detine un surplus de 300 de milioane de unitati de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). Insa, in acest moment tranzactionarea lor este blocata de Decizia Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care a suspendat Romania de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon.

Autoritatile romane au taraganat timp de 3 ani vanzarea acestui surplus care ar fi putut aduce Romaniei chiar si 3 miliarde de euro. Odata cu decizia Comitetului, s-au redus si mai mult sansele de valorificare a unitatilor, avand in vedere ca termenul limita pentru vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon este 2012, fara a mai putea fi reportate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#protocolul de la kyoto, #ecologic, #emisii gaze efect sera, #emisii de dioxid de carbon , #UE