Efectele cresterii Euribor: dobanzile la creditele in lei si euro se vor apropia

Marti, 24 Mai 2011, ora 14:40
1544 citiri
Efectele cresterii Euribor: dobanzile la creditele in lei si euro se vor apropia

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), sutine ca dobanzile pentru creditele in lei si euro se vor apropia foarte mult, in perioada urmatoare, in conditiile in care va continua trendul de scadere a costurilor la imprumuturile in lei, iar cele in valuta se vor scumpi ca urmare a cresterii ratei Euribor, anunta Mediafax.

"Euribor a stat la un nivel foarte jos. Parerea mea este ca in perioada crizei, in ultimi doi ani, Euribor a fost tinut in mod artificial la un nivel foarte jos de catre Banca Centrala Europeana si a fost departe de nivelul de dobanda care trebuia practicat intr-o economie europeana activa.

Ati vazut ca a inceput sa creasca. Parerea mea este ca la sfarsitul acestui an va fi foarte aproape de 2%", a spus Ghetea.

El a precizat ca efectele imediate ale acestui proces vor fi resimtite de catre consumatori in faptul ca vor decide mai usor sa ia un credit. 

"Acum sunt convins ca aceasta diferenta intre dobanda la euro si la lei face pe unii oameni sa se gandeasca foarte mult pana sa ia un credit si de multe ori sa piarda oportunitati tot gandindu-se care e mai bun, leul sau valuta", a aratat Ghetea. 

Pe de alta parte, Ghetea crede ca va fi destul de greu ca, pe partea de depozite, dobanzile sa coboare pana la nivelurile practicate de Uniunea Europeana. 

"E un lucru pe care cu totii il urmarim, sa vedem o egalizare. In ceea ce priveste dobanzile la pasive, la depozite, pe care noi le atragem, probabil ca va fi destul de greu sa ne apropiem de cele din Uniunea Europeana.

In schimb, la active, acolo unde indexarea dobanzilor se face la Euribor, sunt niste reguli clare din partea UE cum sa folosim dobanzile in relatia cu populatia.

Parerea mea este ca acest trend de crestere a dobanzilor la euro si reducerea dobanzilor la lei va duce undeva intr-un orizont de 18 luni la o apropiere foarte mare a celor doua dobanzi", a mai spus Ghetea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere euribor, #credit lei, #credit euro, #radu ghetea , #UE