Economist polonez: Este utopic sa ne dorim un buget UE precum cel al SUA

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 16:00
1299 citiri
Economist polonez: Este utopic sa ne dorim un buget UE precum cel al SUA

Economistul care a realizat reforma economica a Poloniei in perioada post-comunista, considera ca este utopic si periculos sa ne dorim un buget mare, comun, pentru UE, similar bugetului federal al SUA.

"In mod normal, un stat federal inseamna ceva ca Statele Unite. In SUA exista un buget comun care e de 20% din PIB. In UE bugetul comun e 1%. Vedeti cat se lupta ei sa-l coboare. Cred ca este total nerealist sa ne asteptam ca intr-un viitor apropiat va exista un buget comun mult mai mare.

Cea mai periculoasa categorie de oameni sunt euro-entuziastii, fiindca incearca sa impuna o utopie. Constructia europeana apartine unei elite care crede ca este deasupra cetatenilor de rand. Europa nu este SUA", a spus Balcerowicz, citat de Agerpres.

El a mai spus ca, daca ai ca problema cheltuielile excesive, ca stat, trebuie sa faci reforme fiscale.

"De obicei reforma pensiilor: ori de cate ori ai cheltuieli in exces, de obicei, este vorba de pensii. Reforma acestui sistem este foarte importanta pentru stabilitatea finantelor publice. Daca o economie nu se poate ajusta la socuri pentru ca salariile sunt rigide si nu poti sa-ti devalorizezi moneda pentru ca esti in zona euro trebuie sa reformezi pietele", a mai mentionat polonezul.

#declaratie economist buget UE, #declaratie Leszek Balcerowicz, #comparatie buget UE SUA, #marime buget UE , #UE