Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economiile populatiei si investitiile firmelor din UE au crescut in al doilea trimestru din 2008

Economiile populatiei si investitiile firmelor din UE au crescut in al doilea trimestru din 2008

Rata economisirii brute a populatiei din Uniunea Europeana (UE) s-a majorat in al doilea trimestru din 2008 cu 0,2 puncte procentuale fata de primul trimestru din 2008, o tendinta de crestere fiind inregistrata si de investitiile brute ale companiilor, a anuntat Eurostat. Datele biroului european de statistica arata ca, in trimestrul II din acest an, rata economisirii brute in cadrul gospodariilor din UE a fost de 10,2%, in crestere de la 10% in primul trimestru din 2008.


In schimb, rata economiilor brute a fost cu 0,5 puncte procentuale mai scazuta fata de trimestrul similar din 2007.


In intervalul aprilie - iunie, nivelul investitiilor facute in gospodarii a scazut cu 0,1 puncte procentuale fata de trimestrul anterior si cu 0,3 puncte procentuale fata de acelasi interval din 2007.


Rata investitiilor brute realizate de companiile non-financiare din UE a fost de 23,9%, cu 0,3 puncte procentuale mai mare decat in primele trei luni ale acestui an. Fata de al doilea trimestru din 2007, rata investitiilor brute a crescut cu 0,8 puncte procentuale.


Rata de profit a companiilor din UE a crescut cu 0,2 puncte procentuale, de la 38,2% in primele trei luni pana la 38,4% in trimestrul al doilea, dar a stagnat fata de intervalul similar din 2007.


Tendinta de crestere a economisirii si investitiilor si in zona euro


Rata economiilor brute a populatiei a fost in al doilea trimestru de 13,9% in zona euro, in urcare cu 0,2 puncte procentuale fata de trimestrul anterior. In trimestrul similar din 2007, rata economiilor brute fusese de 13,7% pentru populatia din zona euro.


In ce priveste investitiile realizate in gospodarii, acestea s-au redus in trimestrul al doilea din acest an cu 0,2 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, pana la o rata de 10,6%. Tendinta de scadere a fost mai accentuata fata de trimestrul al doilea din 2007, cand rata de investitii a fost de 11%.


Tot in intervalul aprilie - iunie 2008, rata investitiilor brute facute de companiile non-financiare s-a mentinut la 23,3%, la fel ca in primul trimestru. Comparativ cu acelasi interval din 2007, cresterea a fost de 0,2 puncte in al doilea trimestru din acest an.


In schimb, rata de profit a companiilor din zona euro a continuat sa scada, fiind in trimestrul al doilea cu 0,2 puncte procentuale mai mica decat in primul trimestru si cu 0,5 puncte mai mica decat in perioada echivalenta de anul trecut.


Datele Eurostat au luat in calcul mai multi factori, printre care cursul de schimb fata de euro, estimari privind statele neincluse, incorporarea institutiilor europene, estimari privind fluxurile dintre tarile din zona euro sau cele ale UE cu celelalte state, precum si balanta conturilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1178 ori