Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia UE pierde anual 120 mld de euro din cauza coruptiei

Economia UE pierde anual 120 mld de euro din cauza coruptiei

Economia Uniunii Europene (UE) pierde in fiecare an 120 de miliarde de euro, arata un comunicat al Comisiei Europene, care a propus un mecanism de monitorizare valabil pentru toate statele UE.

Acest nou mecanism, intitulat "Raportul anticoruptie al UE", isi propune sa monitorizeze si sa evalueze eforturile statelor membre de combatere a coruptiei si, de asemenea, sa incurajeze un angajament politic mai sustinut al statelor membre.

Raportul anticoruptie al UE va identifica tendintele si punctele slabe care necesita o solutie si, in acelasi timp, va stimula schimbul de experienta inter pares si schimbul de cele mai bune practici.

Raportul va fi emis de Comisie la fiecare doi ani, incepand din 2013, si se va intemeia pe informatiile primite din diferite surse, inclusiv prin intermediul mecanismelor actuale de monitorizare (Consiliul Europei, OCDE si Organizatia Natiunilor Unite), de la experti independenti, parti interesate si societatea civila.

In paralel, UE ar trebui sa negocieze participarea sa in cadrul Grupului de State impotriva Coruptiei din Consiliul Europei (GRECO), pentru crearea de sinergii intre cele doua mecanisme.

Comisia va continua initiativa prin propunerea, spre sfarsitul anului, a unor norme modernizate ale UE privind confiscarea activelor
obtinute din criminalitate, a unei strategii de ameliorare a investigatiilor in domeniul infractionalitatii financiare in statele membre in anul 2012, precum si a unui plan de actiune pentru ameliorarea datelor statistice privind criminalitatea.

Comisia, impreuna cu agentiile UE, cum ar fi Europol, Eurojust, CEPOL si OLAF, va intensifica actiunile de cooperare judiciara si politieneasca si va imbunatati formarea functionarilor care au raspunderea aplicarii legii.

Comisia va actiona pentru modernizarea normelor UE privind achizitiile publice, a standardelor contabile si a normelor de audit pentru intreprinderile din UE.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1286 ori
Citeste mai multe despreeconomie ue coruptie economie