Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia Londrei va avea de castigat daca Uniunea Europeana va fi profund reformata

Economia Londrei va avea de castigat daca Uniunea Europeana va fi profund reformata


Economia Londrei va avea de castigat daca Marea Britanie va ramane in Uniunea Europeana, dar numai cu conditia ca aceasta va fi profund reformata, potrivit unui raport comandat de primarul capitalei britanice, Boris Johnson, citat de AFP.

Realizat de bancherul Gerard Lyons, raportul prevede opt directii de reforma care merg dincolo de ambitiile premierului David Cameron, au relatat publicatiile Sunday Telegraph si Sunday Times.

Daca va obtine un nou mandat in alegerile din mai 2015, liderul conservator David Cameron intentioneaza sa renegocieze relatiile Londrei cu autoritatile de la Bruxelles si sa organizeze un refrerendum, pana la sfarsitul lui 2017, privind apartenenta la UE a Regatului Unit.

"Cel mai bun scenariu economic pentru Marea Britanie, in urmatorii 20 de ani, este apartenenta la o Uniune Europeana profund reformata", a aratat Lyons.

El considera ca nu poate fi exclusa nici alternativa ca Marea Britanie sa iasa din UE in conditii amiabile, negociind acorduri de liber schimb.

"Marea Britanie nu poate determina UE sa adopte reforme semnificative decat daca se arata hotarata sa plece din Uniune", considera autorul raportului.

Primarul Johnson urmeaza sa isi exprime sustinerea pentru acest raport, la publicarea acestuia, miercuri, potrivit celor doua publicatii britanice.

O sursa apropiata primarului Boris Johnson a declarat publicatiei Sunday Times ca edilul Londrei este in favoarea unei renegocieri a ramanerii Marii Britanii in UE si a perfectionarii pietei comune.

Potrivit Sunday Telegraph, raportul constata ca Londra are un Produs Intern Brut de 350 de miliarde de lire sterline (440 milioane euro), respectiv circa o cincime din PIB-ul Marii Britanii.

PIB-ul Londrei ar putea creste la 640 de miliarde de lire pana in 2034, daca Marea Britanie va ramane intr-o UE reformata si orientata catre relatiile comerciale cu piete in dezvoltare, din afara celor 28 de state membre, potrivit raportului.

Daca Marea Britanie ar decide sa paraseasca Uniunea Europeana pentru a decide singura politica sa comerciala, PIB-ul Londrei ar atinge in aceeasi perioada 614 miliarde de lire.

In cazul in care Uniunea Europeana nu va fi reformata, PIB-ul Londrei ar creste la doar 495 de miliarde de lire pana in 2034.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 886 ori