Economia Romaniei sufera impreuna cu Europa. Austeritatea nu mai este o solutie

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 09:20
2802 citiri
Economia Romaniei sufera impreuna cu Europa. Austeritatea nu mai este o solutie

Zona euro a reintrat oficial in recesiune, dupa al doilea trimestru consecutiv de contractie economica, iar Uniunea Europeana a reusit sa o evite la limita, conform datelor anuntate joi de Eurostat.

In aceste conditii, oficialii europeni au inceput sa-si exprime indoielile cu privire la succesul masurilor de austeritate, care imprima o directie negativa activitatii economice.

PIB-ul zonei euro s-a redus in trimestrul trei al acestui an cu 0,1%, dupa un declin de 0,2% in trimestrul precedent. Zona euro a avut o contractie de 0,3% si in trimestrul patru al lui 2011, iar in primul trimestru din 2011 a stagnat.

Economia Uniunii Europene a reusit sa creasca in perioada iulie-septembrie 2012 cu 0,1%, evitand astfel recesiunea, dupa o scadere cu 0,2% in trimestrul doi al acestui an.

Cele mai mari cresteri economice pe trimestrul trei le-au avut Estonia, Letonia, Lituania si Marea Britanie, cu cel putin 1%, in timp ce Germania, Franta si Bulgaria au avut o crestere economica de maxim 0,2%, transmite The Guardian.

Economiile Italiei, Spaniei, Olandei, Finlandei, Austriei, Greciei, Cehiei, Portugaliei, Romaniei, Ungariei si Ciprului au suferit o contractie, iar cea a Belgiei a stagnat.

Masurile de austeritate nu par sa dea rezultate in criza datoriilor suverane

Statisticile privind cresterea economica din Europa in cel de-al treilea trimestru al anului 2012 arata ca efectele crizei se muta de la periferia continentului spre zonele considerate pana acum stabile. Finlanda, Olanda si Austria au avut o crestere economica negativa, iar economia Germaniei se apropie de o stagnare.

Mai mult, si datele Eurostat in legatura cu productia industriala pe luna septembrie arata ca actualele politici economice nu functioneaza, iar statele europene vor intampina dificultati in depasirea crizei datoriilor suverane si in continuare, scrie The Wall Street Journal.

Productia industriala din regiune a scazut, astfel, cu 2,5% in luna septembrie, anuland cresterea cu 0,9% din luna august. Declinul a afectat atat state puternice precum Germania, cat si statele unde criza se resimte din plin, precum Grecia si Portugalia.

In aceste conditii, chiar si oficialii Uniunii Europene au inceput sa se indoiasca de eficacitatea masurilor de austeritate.

Olli Rehn, Comisarul European pentru Economie, Afaceri Monetare si Euro, a anuntat, miercuri, ca Spania a luat suficiente masuri de reducere a deficitului bugetar pentru acest an si pentru urmatorul, semnaland astfel ca institutia pe care o reprezinta nu va cere masuri de austeritate suplimentare anul viitor.

Protestele spaniole de miercuri, care au adunat cateva zeci de mii de persoane, au devenit violente. Mai multi demonstranti au inceput sa arunce cu pietre si sticle spre politisti, care au ripostat in forta. Peste 70 de persoane au fost ranite, iar 142 au fost arestate.

"Austeritatea nu aduce nici o solutie, ci doar suferinta", a declarat Ignacio Fernandez Toxo, presedintele celui mai mare sindicat din Spania, unde somajul a depasit nivelul de 25%.

Tinta de crestere economica pe 2012 pentru Romania, amenintata

Analistii economici contactati de Business24 considera ca era previzibila o scadere economica pentru Romania pe trimestrul trei.

Economia a scazut in trimestrul al treilea. Romania risca o noua recesiune

Motivele principale care au dus la contractia PIB-ului tarii noastre in perioada iulie - septembrie sunt, potrivit lui Mircea Cosa: seceta din agricultura si scaderea exporturilor.

Mircea Cosea: Agricultura si exporturile au tras economia in jos in T3

Exporturile Romaniei vor fi afectate insa si in perioada urmatoare, tinand cont ca foarte multe dintre tarile europene sunt in recesiune, explica analistul economic Aurel Dochia.

De aceea, Dochia se indoieste ca tara noastra va reusi sa atinga prognozele de crestere economica ale institutiilor internatioanale.

Dochia: Romania nu mai poate atinge prognozele economice

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR are insa o opinie mai optimista si considera ca s-ar putea ca Romania sa ajunga la o crestere economica de 1% pe trimestrul patru, in contextul unei cresteri a consumului in perioada sarbatorilor de iarna.

Economistul Ionel Blanculescu sustine ideea unei cresteri a consumului pe trimestrul patru, dar prevede o crestere economica de maxim 0,4-0,5%.

Blanculescu: Economia Romaniei va incheia anul cu crestere de 0,5%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica Europa, #criza economica Europa, #austeritate europa, #solutii criza Europa, #recesiune Europa , #Crestere economica