Ecofin va incerca la inceputul saptamanii sa puna capat atitudinii individualiste a statelor UE

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 09:57
1120 citiri
Ecofin va incerca la inceputul saptamanii sa puna capat atitudinii individualiste a statelor UE

Ministrii europeni de finante, dupa ce au reactionat dispersat la criza financiara, vor incerca luni si marti sa afiseze un front comun, dupa minisummitul de la Paris, care a iritat anumite tari ce nu au fost invitate.

Reuniunea de luni, de la Luxemburg, a celor 15 ministri de finante din tarile membre ale zonei euro si cea de marti, a celor 27 de ministri de finante ai statelor membreUE, vor fi ocazia de a orchestra angajamentul proclamat sambata la Paris de catre patru dintre tarile europene mari, de a actiona cu mai multa coerenta in fata unei crize care nu se mai termina.


Ministrii vor mai ales sa avanseze in ceea ce priveste reglementarea din sectorul financiar, printr-o mai buna coordonare a muncii autoritatilor nationale de supraveghere din asigurari. Chestiunea este una in care se cauta un acord de luni intregi, observa AFP.


Va fi vorba mai ales despre o analiza a masurilor anuntate sambata de conducatorii tarilor europene care sunt membre ale grupului informal G8, al celor mai industrializate opt state ale lumii: Franta, Italia, Germania si Marea Britanie, reunite la invitatie franceza.


Aceste tari s-au angajat sambata sa ia "toate masurile necesare" pentru "asigurarea soliditatii si a stabilitatii" sistemului financiar european, fara sa vorbeasca, totusi, despre un plan de salvare precum cel din Statele Unite.


Oficialii au anuntat si un set de masuri mai tehnice, referitoare la garantarea depozitelor bancare, pentru care vor "o dezvoltare coordonata a reglementarilor europene". Ar putea fi o maniera de a critica Irlanda, care si-a pus partenerii sai in fata faptului implinit, in acest domeniu.


In ceea ce priveste normele bancare contabile, care contribuie la amplificarea efectelor crizei pentru banci, se va lucra "de urgenta", potrivit declaratiilor presedintelui francez Nicolas Sarkozy.


Mai ales, oficialii europeni s-au pus de acord sa spuna ca "aplicarea Pactului de Stabilitate si de Crestere ar trebui sa reflecte circumstantele exceptionale pe care le traversam".


Unele tari in dificultate bugetara, cum ar fi Franta , ar putea vedea in astfel de declaratii solutia pentru depasirea pragului de 3% din produsul intern brut (PIB) prevazut pentru deficitul bugetar, fara sa riste sa fie sanctionata.


Pactul de stabilitate, asa cum a fost incheiat in 2005, prevede, de altfel, ca nicio procedura sa nu fie lansata impotriva unui stat in caz de criza grava sau de incetinire accentuata a cresterii economice.


Comisia Europeana (CE), jandarmul deficitelor din Uniunea Europeana, a atras atentia, duminica, prin vocea presedintelui Jose Manuel Barroso, ca "aceasta nu va fi o scuza generala pentru depasirea limitei de 3%".


Anumiti ministrii europeni foarte atasati rigorii, cum ar fi germanul Peer Steinbrueck, ar putea sustine aceeasi idee la Luxemburg.


Reuniunea va permite si o cunoastere a pozitiilor tarilor care nu au fost invitate la Paris, dupa ce reuniunea in cadru restrans a iritat mai multe tari.


"Concluziile reuiunii celor patru tari europene trebuie dezbatute de toate statele membre", a atras atentia duminica ministrul portughez al finantelor, Fernando Teixeira dos Santos.


Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, considera, de asemenea, ca deciziile adevarate trebuie luate de toti cei 27 de membri ai Uniunii Europene.