Echitate in platile directe intre noile si vechile state ale UE, in noua PAC

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 15:03
1195 citiri
Echitate in platile directe intre noile si vechile state ale UE, in noua PAC

Sistemul echitabil de repartizare al platilor directe intre vechile si noile state membre al UE, pe baza unor criterii economice, cu respectarea obligatorie a conditiilor de mediu este unul din obiectivele noii Politici Agricole Comune, dupa 2013, conform unui document al CE obtinut de MEDIAFAX.

Documentul, cu caracter de lucru, in care este trasata arhitectura viitoarei Politici Agricole Comune a UE, care va fi aplicata dupa 2013, prevede mentinerea celor doi piloni - cel al platilor directe si masurilor de piata si cel al dezvoltarii rurale - dar si o ajustare a directiilor de actiune, in concordanta cu noile realitati ale agriculturii europene.

"Toate optiunile oferite de viitoarea Politica Agricola Comuna implica schimbari in cadrul instrumentelor existente ale PAC.

Viitoarea politica va fi structurata pe doi piloni, o pozitie sustinuta de o majoritate covarsitoare in cadrul dezbaterii publice, impartasita si de catre Consiliu, Parlamentul European si Comitetul Regiunilor.

Pilonul I va contine ajutoarele platite anual tuturor fermierilor, in timp ce Pilonul II va fi un instrument de ajutor suficient de flexibil pentru a permite statelor membre sa raspunda diverselor nevoi specifice", se spune in documentul CE.

In ce priveste platile directe si masurile de piata, noua PAC va institui echitatea in distribuirea platilor directe intre noile si vechile state membre, mecanismul de acordare bazandu-se pe un set de criterii, intre care cele de asigurare a protectiei mediului au caracter obligatoriu.

Documentul subliniaza ca modificarile in sistemul platilor directe trebuie sa vizeze "redistribuirea, reproiectarea si o mai buna selectie a beneficiarilor ajutoarelor".

"Criteriile pentru acordarea platilor directe trebuie sa fie atat de natura economica, pentru a implini rolul de venit de baza, cat si de protectie a mediului, pentru a sprijini productia bunurilor de baza.Una din propunerile facute in cadrul dezbaterii publice a fost de introducere a unei singure plati de valoare unica.

Insa, producatorii agricoli se confrunta cu conditii economice si naturale diferite in interiorul UE, ceea ce constituie un argument pentru o distribuire echitabila a ajutoarelor directe", memtioneaza documentul de lucru obtinut de MEDIAFAX.

Distribuirea echitabila a platilor directe este considerata "esentiala" si trebuie sa reflecteze "obiectivele acestui tip de ajutor in mod pragmatic, economic si fezabil din punct de vedere politic, dar cu o tranzitie lina, care sa nu implice schimbari majore care ar putea avea consecinte economice grave in anumite regiuni si/sau sectoare de productie".

"O solutie posibila ar fi un sistem care limiteaza castigurile si pierderile statelor membre, garantand tuturor fermierilor din statele membre un procent minim din nivelul platilor directe la nivelul UE", pune "punctul pe i" documentul comunitar.

"Viitorul" platilor directe va fi conturat in jurul urmatoarelor repere: "acordarea unei plati directe decuplate, obligatorii, al carei nivel sa fie uniform pentru toti fermierii din statele membre (sau dintr-o anumita regiune), dupa anumite criterii; introducerea unei componente ecologice obligatorii, pentru sustinerea masurilor de protectie a mediului aplicabile pe teritoriul UE; promovarea dezvoltarii sustenabile a agriculturii in zone cu restrictii naturale specifice, prin acordarea de ajutoare suplimentare fermierilor din astfel de zone; combaterea lipsei oportunitatilor de angajare in unele zone rurale prin acordarea de ajutoare micilor agricultori, cu asigurarea unui nivel minim de plati directe; simplificarea regulilor de eligibilitate", enumera documentul CE.

"Aceste schimbari in sistemul de plati directe vor fi strans legate de o mai buna definire si acordare a ajutorului numai «agricultorilor activi»", conchide documentul in sectiunea alocata pilonului I al PAC.

In ce priveste proiectiile viitorului pentru Pilonul II - Dezvoltare Rurala, documentul de lucru al CE remarca faptul ca vor continua sa "tina cont de constrangerile de mediu si ale schimbarilor climatice, in vederea acordarii unei serii largi de beneficii agricultorilor, zonelor rurale si societatii, prin promovarea inovarii si folosirea eficienta a resurselor, pentru a asigura o agricultura competitiva", precum si de "folosirea sustenabila a resurselor naturale si de dezvoltarea teritoriala echilibrata a zonelor rurale in UE".

Practic, "temele principale" ale reformarii acestei componente a PAC vor face trimitere la "protectia mediului, schimbarile climatice si inovatia".

Documentul mai subliniaza nevoia de "mecanisme eficiente" care sa duca la regasirea obiectivelor PAC in rezultate concrete, "pe teren", de coerenta intre politica de dezvoltare rurala si alte politici ale UE si de "reducerea drastica a birocratiei".

Solutia pentru implinirea acestor deziderate sta in formarea unui "cadru strategic comun pentru fondurile UE".

O comunicare oficiala a Comisiei Europene asupra reformarii Politicii Agricole Comune va fi facuta publica luna viitoare, pe 17 noiembrie, urmand ca propunerile legislative aferente sa fie lansate anul viitor, in vara, in timpul presedintiei poloneze a Consiliului European. 

#plati, # state, # ue, # pac , #UE