Draghi (BCE): In Europa exista semne ale unei stabilizari economice

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 19:25
1035 citiri
Draghi (BCE): In Europa exista semne ale unei stabilizari economice

In Europa exista semne incipiente ca economia se stabilizeaza si pietele monetare revin la viata, a declarat, joi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, avertizand insa ca situatia ar putea evolua si catre o agravare a crizei datoriilor suverane.

"Vedem o incetinire a ciclului de afaceri, cu puternice riscuri negative. Vedem si niste semne incipiente ale unei stabilizari a activitatii economice la niveluri scazute.

Totul este supus riscului, asa ca situatia se poate inrautati", a spus Draghi intr-o conferinte de presa organizata la Abu Dhabi dupa o intalnire, care se desfasoara periodic, intre bancheri din Europa si din zona Golfului.

BCE este "destul de multumita" de rezultatele masurii fara precedent luata in decembrie de a imprumuta lichiditati de aproape 500 de miliarde de euro bancilor pe trei ani, care a fost urmata de reluarea partiala a tranzactiilor pe piata interbancara.

"Cred ca pe ansamblu aceasta masura a evitat o criza serioasa de finantare pentru bancile europene", a afirmat seful BCE.

Economistii consultati de Reuters saptamana trecuta au estimat o contractie de 0,3% pentru zona euro in acest an, in timp ce in urma cu trei luni anticipau o crestere de 0,9%.

Draghi a insistat, insa, ca Europa va fi "intr-o forma mai buna" in acest an fata de anul trecut, ca urmare a progreselor in ceea ce priveste disciplina fiscala si reformarea economiilor statelor membre pentru a le face mai eficiente.

"Vad ca ambele probleme sunt abordate cu determinare si realism in multe state din zona euro", a declarat Draghi.

Europa spera ca statele bogate din zona Golfului sa contribuie cu bani la rezolvarea crizei din zona euro, posibil prin suplimentarea resurselor FMI.

Nu este clar daca acest subiect a fost discutat la intalnirea bancherilor, scrie Reuters. Participantii la eveniment nu au mentionat in public suplimentarea fondurilor FMI, cu exceptia sefului bancii centrale a Omanului, Hamood Sangour al-Zadjali, care a afirmat ca tara sa isi va majora contributia, foarte redusa, la FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mario draghi bce, #stabilitate economica UE, #BCE criza Europa, #BCE stabilitate economica , #UE