Doi norvegieni din trei se opun aderarii tarii lor la UE

Marti, 27 Iulie 2010, ora 09:11
953 citiri
Doi norvegieni din trei se opun aderarii tarii lor la UE

Doi norvegieni din trei se opun aderarii tarii lor la Uniunea Europeana, se arata intr-un sondaj publicat luni, ostilitatea fiind impartasita de simpatizantii tuturor partidelor, inclusiv ai formatiunilor politice care in mod traditional sunt cele mai eurofile, precizeaza Mediafax.

Potrivit sondajului dat publicitatii de televiziunea publica NRK, 66,3 la suta dintre norvegieni se opun aderarii, 24,6 la suta sunt favorabili acestei idei si 9,1 la suta se abtin.

Euroscepticismul locuitorilor (4,5 milione) bogatei tari scandinave s-a intensificat semnificativ in ultimele luni, alimentat de criza economica ce a afectat UE si de tensiunile aparute intre tarile membre.

Jumatate dintre sustinatorii partidului conservator (de opozitie), in mod istoric foarte favorabil Uniunii Europene, se pronunta impotriva aderarii, fata de 42 la suta care sustin contrariul.

"Nu sunt surprinsa de fapt de aceste cifre. In general, proportia de «da» se diminueaza cand exista o criza sau un inceput de criza in Europa", a comentat, la NRK, o conservatoare, Ine Eriksen Soereide, presedinta a Comisiei de Afaceri Externe din Parlament.

Impotriva aderarii se pronunta si o proportie de 63 la suta din sustinatorii Partidului laburist, aflat la putere in cadrul unei coalitii de centru-stanga si care este mai degraba favorabil UE.

Sondajul a fost realizat de institutul Norstat pe un esantion de 940 de persoane, in perioada 12-16 iulie.

#aderare, #criza, #norvegieni, #ue , #UE