Doar o problema de timp. Chiar si cea mai mica criza poate distruge Uniunea Europeana

Joi, 05 Mai 2016, ora 16:50
4866 citiri
Doar o problema de timp. Chiar si cea mai mica criza poate distruge Uniunea Europeana
Foto: Pixabay

Riscul dezintegrarii Uniunii Europene este tot mai mare, estimeaza analistii Moody's, care privesc cu ingrijorare evolutia noilor turbulente inregistrate in cele 28 de state membre.

Austeritatea si noile masuri dureroase adoptate de guvernele unor tari europene fac ca problema destramarii UE sa nu mai fie o chestiune de "daca", ci mai degraba de "cand", arata analistii agentiei de rating, citati de The Telegraph.

Nu merge cu austeritate eterna

Chiar si cea mai mica criza poate declansa un lant de evenimente incontrolabile, care ar putea destrama intreaga structura a blocului european, cred expertii Moody's.

In vreme ce agentia de rating lauda progresele semnificative facute in structura UE de la inceputul crizei: initierea unei uniuni bancare si crearea unui fond de interventii de urgenta pentru zona euro, alte politici mentinute sunt vazute ca vulnerabilitati majore.

Austeritatea eterna ceruta in schimbul programelor de ajutor fianciar acordate unor tari din zona euro a starnit un val larg de resentimente pe continent, in special in tari care se confrunta cu o rata a somajului foarte ridicata.

In plus, riscul unei iesiri a Marii Britanii din UE este vazut ca o "vulnerabilitate semnificativa", care ar putea alimenta alte miscari anti-institutionale si anti-UE de pe continent, spuna analistii.

Collin Ellis, seful agentiei in Europa, vede in Brexit "un moment existential" pentru unitatea UE.

"Chiar daca Europa supravietuieste actualelor provocari fara prea mari daune, pana si cea mai mica viitoare criza poate ameninta stabilitatea actualului cadru legal, daca va coincide cu un sentiment public negativ si pe un trend politic populist. Aceasta poate crea impresia ca un astfel de deznodamant devine o problema de 'cand' si nu de 'daca", explica seful Moody's pentru Europa.

Gust amar

Avertismentul Moody's completeaza declaratiile fostului guvernator al Bancii Angliei, Mervyn King, pentru care alegerile pe care UE le are de facut din punct de vedere economic in perioada urmatoare sunt doar "pastile amare".

"Exista o limita in suferinta economica impusa in cautarea unei Europe federale fara riscul unei reactii politice. Nu mai exista imperii in Europa si liderii actuali ar face bine sa nu incerce refacerea unuia", a explicat King in cadul unei conferinte publice sustinute la Frankfurt.

Expertii Moody's cred ca derularea crizei datoriilor pe continent a facut multi politicieni sa devina mai evazivi in privinta cedarii suveranitatii, in vreme ce subiectul unei uniunii fiscale a fost cu totul inlaturat.

"Procesul de integrare continua sa se bazeze aparent pe socuri suplimentare. Crizele pot fi buni catalizatori ai schimbarilor, iar acest lucru s-a vazut in zona euro. Cu toate acestea, riscul unor evenimente de genul Brexit sau Grexit ramane in continuare ridicat", avertizeaza raportul agentiei de rating.

#risc rupere UE, #criza europa, #brexit, #analiza Moodys , #UE