Dispare optimismul din economiile europene

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 08:12
1106 citiri
Dispare optimismul din economiile europene

Criza datoriilor suverane si turbulentele de pe pietele financiare au determinat o incetinire a cresterii economice a Uniunii Europene in ultimele luni, considera Olli Rehn, comisarul pentru afaceri economice si monetare.

Ca dovada, dupa ce Produsul Intern Brut al UE a crescut puternic in primul trimestru al anului 2011, in intervalul aprilie-iunie a cunoscut o diminuare substantiala, se arata in prognoza intermediara a Comisiei Europene privind evolutia economica a UE, publicata in urma cu doua zile.

Potrivit CE, cresterea PIB-ului este de asteptat sa ramana la un nivel scazut in a doua jumatate a anului, ajungand aproape de stagnare la sfarsitul anului. In acest context, fata de prognoza din primavara a Comisiei, estimarile pentru cresterea economica din trimestrul doi al anului 2011 au fost revizuite in minus cu 0,5 puncte procenatuale, atat pentru zona euro, cat si pentru intreg teritoriul UE.

Cu toate acestea, prognoza pentru cresterea economica anuala se mentine inca la un nivel ridicat, circa 1,6% pentru zona euro, respectiv 1,7% pentru toate cele 27 de state membre, asta si gratie rezultatelor din primul trimestru, mult peste astepari.

"Perspectivele economiei europene s-au deteriorat. Revenirile din crizele financiare sunt de multe ori lente. In plus, economia UE este afectata de un context extern mai dificil, in timp ce cererea interna stagneaza. Criza datoriilor suverane s-a inrautatit, iar turbulentele de pe pietele financiare incetinesc cresterea economiei reale. Pentru revenirea economiei este cruciala asigurarea stabilitatii financiare si a unui buget pus pe baze sustenabile", sustine Olli Rehn.

Citeste continuarea pe Ziare.com

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#criza, #economie, #optimism, #ue , #UE