Deficitul de cont curent al UE a scazut de trei ori

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 13:13
1514 citiri
Deficitul de cont curent al UE a scazut de trei ori

 Deficitul de cont curent al Uniunii Europene a scazut in ultimul trimestru din 2008 de aproape trei ori fata de trimestrul anterior, la 21 miliarde euro, nivel care marcheaza, insa,o crestere de 48% fata de acelasi interval din 2007, potrivit primelor estimari publicate, astazi, de Eurostat.

In trimestrul al treilea din 2008, deficitul de cont curent al statelor membre UE a fost de 60,8 miliarde euro, in timp ce in perioada octombrie - decembrie 2007, acesta a fost de 14,2 miliarde euro. Raportat la produsul intern brut (PIB), deficitul de cont curent al UE a coborat la 0,7% din PIB, de la 2% din PIB in penultimul trimestru din 2008, insa a crescut cu 0,3% din PIB comparativ cu nivelul inregistrat in trimestrul patru din 2007.

Eurostat
a mai publicat estimari preliminare si in ce priveste balanta comertului cu servicii, evidentiind ca aceasta a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut un excedent de 23 miliarde euro, superior celui din trimestrul anterior, de 19,3 miliarde euro. Fata de aceeasi perioada din 2007, surplusul balantei comertului cu servicii a sporit cu 3,3 miliarde euro.

In zona euro, deficitul de cont curent s-a adancit in ultimul trimestru din 2008 cu 15% fata de trimestrul precedent, pana la 14,6 miliarde euro. In trimestrul IV din 2007, statele zonei euro au avut un excedent al contului curent de 10,6 miliarde euro.

Excedentul balantei comertului cu servicii din zona euro s-a micsorat cu 6,3 miliarde euro fata de trimestrul anterior pana la 9 miliarde euro. In ultimele trei luni din 2007, balanta comertului cu servicii inregistrase un excedent de 11,2 miliarde euro.

Eurostat anunta ca a folosit o noua metoda pentru calculul portofoliului de debite ale veniturilor din investitii, deoarece partea aferenta cumpararii de actiuni de la bursele de valori este dificil de identificat.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#brut, #comert, #cont, #curent, #de, #deficit, #intern, #investitii, #produs, #venituri , #UE