Deficitul bugetar al Austriei va depasi plafonul impus de UE

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 13:29
1264 citiri
Deficitul bugetar al Austriei va depasi plafonul impus de UE

Deficitul bugetar al Austriei se va adanci in urmatorii ani si va depasi plafonul de 3% impus de Uniunea Europeana, insa va ramane sub media estimata pentru zona euro, a anuntat marti ministrul austriac de finante, Josef Proell, citat de Reuters.

Proell a declarat in fata parlamentului ca bugetul este puternic influentat de criza economica si financiara mondiala, ce va duce tara in prima recesiune de la criza petroliera din anii '70.

Potrivit bugetului intocmit pentru 2009 si 2010, prezentat de Proell, deficitul se va adanci la 3,5% din produsul intern brut (PIB) in acest an si la 4,7% din PIB in 2010, fata de nivelul de 0,4% inregistrat in 2008 si peste plafonul de 3% impus de UE.

Cu toate acestea, va fi cu mult mai mic decat media estimata pentru tarile din zona euro, de 5,4% in acest an si de 7% in 2010, a precizat ministrul austriac.

Principalii factori ce contribuie la accentuarea deficitului sunt injectiile de capital in cadrul bancilor austriece, pentru a le stabiliza in contextul crizei financiare, capital ce s-ar putea ridica la 10 miliarde euro in acest an.

Veniturile din taxe vor scadea cu 3,7 miliarde euro, sau 5% in acest an, a mai spus ministrul, in parte din cauza crizei, dar si a reformei fiscale adoptate de Austria pentru a combate criza economica.

Dupa ce au fost lideri in oferirea de credite celor opt state foste comuniste care au intrat in Uniunea Europeana in 2004, creditorii austrieci au probleme dupa ce au acordat imprumuturi in valoare de 201 miliarde euro (254 miliarde dolari), echivalentul a 71% din produsul intern brut (PIB) al Austriei, scria Reuters la inceputul lunii martie. 

#deficit, #euro, #plafon, #ue, #zona , #UE