Deciziile de la Cannes nu trebuie sa afecteze bancile de economii si pe cele de retail

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 16:34
824 citiri
Deciziile de la Cannes nu trebuie sa afecteze bancile de economii si pe cele de retail

Deciziile care se vor lua la Summitul G20 de la Cannes nu trebuie sa afecteze bancile de economii si pe cele de retail, care contribuie la stabilizarea pietelor si la sustinerea economiei reale, a declarat miercuri, pentru Agerpres, directorul executiv al Institutului mondial pentru bancile de economii si al Grupului european al bancilor de economii (WSBI-ESBG), Chris de Noose, in ajunul reuniunii la nivel inalt de la Cannes.

"Autoritatile de reglementare trebuie sa garanteze ca transpunerea reformelor financiare nu va avea consecinte potential negative. Ele trebuie sa evite afectarea bancilor de economii si retail - cele care contribuie de fapt la stabilizarea pietelor si la sprijinirea economiei reale - de catre cadrul bancar international", a spus De Noose.

In acelasi timp, WSBI-ESBG saluta reformele atat la nivel international, cat si regional destinate consolidarii pietelor financiare, insa solicita autoritatilor de reglementare sa tina cont de impactul acestor reforme asupra functiilor esentiale pentru cresterea economica, precum disponibilitatea de capital pentru IMM-uri si finantarea pe termen lung.

In privinta supravegherii si cadrului prudential, directorul executiv al WSBI-ESBG apreciaza eforturile pentru construirea unui sector bancar mai flexibil si pentru depasirea punctelor vulnerabile observate in timpul crizei.

Desi obiectivul crearii unui mediu bancar mai sigur si mai stabil este deplin sustinut, autoritatile de reglementare ar trebui sa fie prudente cu privire la introducerea unor standarde mai stricte pentru banci, intrucat efectul ar putea fi unul contrar celui dorit.

Referitor la protectia consumatorilor, WSBI-ESBG considera ca un angajament ferm fata de tratarea corecta a consumatorilor constituie un instrument extrem de important pentru stabilirea de relatii bancare pe termen lung. In aceasta privinta, este salutata initiativa de a elabora un cadru G20 de protectie a consumatorului.

In fine, WSBI-ESBG apreciaza ca initiativa G20 in domeniul microfinantarii reprezinta un pas pozitiv catre recunoasterea institutionala a finantarii si a fortei acesteia de a solutiona problema accesului la finantare, de a ajuta categoriile sociale vulnerabile si de a combate excluziunea sociala si economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci economii, #banci retail, #efecte decizii Cannes , #UE