Decizie suprinzatoare: BCE reduce dobanda de politica monetara la 1%

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 15:18
1401 citiri
Decizie suprinzatoare: BCE reduce dobanda de politica monetara la 1%
Banca Centrala Europeana

Banca Centrala Europana a redus joi rata dobanzii de politica monetara la un minim istoric de 1%, cu putin timp inainte ca liderii europeni sa se intalneasca la Bruxelles. Aici liderii vor purta discutii menite sa ofere BCE sustinerea politica necesara pentru a actiona mai puternic in rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.

BCE si-a redus rata dobanzii de politica monetara cu 0.25 de puncte procentuale pentru a doua luna la rand, in fruntea unei inflatii scazute si o amenintare tot mai mare de accentuare a recesiunii, scrie The Wall Street Journal.

Rata dobanzii pentru facilitatea de creditare va scadea cu 25 de puncte de baza, pana la 0.25%, incepand cu 14 decembrie 2011.

De asemenea, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va scadea si ea cu 25 de puncte de baza pana la 0.25%, incepand cu aceeasi data.

Presedintele BCE, Mario Draghi a vorbit despre reducerea ratei dobanzii de politica monetara si alte masuri luate de institutia europeana, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc joi, la ora 15.30.

Decizia de joi a Bancii Centrale Europene a fost votata in majoritate, ceea ce inseamna ca Draghi nu a mai avut parte de unanimitatea de la prima sa sedinta, in urma cu doar o luna.

Pe langa reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 25 de puncte de baza pana la 1%, masurile luate de BCE sunt: doua noi operatiuni care ofera creditare nelimitate cu maturitate la 36 de luni, o reducere a in cererea de rezerva pentru bancile comperciale pana la 1%, de la 2% si relaxarea cerintelor colaterale pentru imprumuturile BCE.

"Acest lucru va elibera lichiditatile", a declarat seful BCE.

Astfel, noile operatiuni de refinantare sunt cele mai lungi oferite vreodata de BCE.

"Inflatia va ramane peste 2% in urmatoarele luni", potrivit lui Mario Draghi, presedintele BCE si, in plus, institutia si-a crescut estimarile de inflatie pentru 2012. Pentru 2013, BCE estimeaza ca inflatia va sub tinta stabilita.

Mario Draghi s-a aratat surprins ca pietele au interpretat declaratiile sale din ultimele saptamani ca o garantie ca noile reforme fiscale vor conduce automat la achizitii mai puernice de obligatiuni.

In plus, Mario Draghi a respins vehement ideea ca BCE sa ofere bani guvernelor printr-o a treia instanta, precum FMI sau EFSF.

Perspectiva economica este, spune presedintele BCE, intr-o "nesiguranta puternica" , iar indicele preturilor de consum va scadea in 2012 pana la mai putin de 2 procente.

Cu toate acestea presiunile asupra indicelui pretului de consum ar trebui sa se modereze, luand in considerare perspectiva economica, subliniaza oficialul.

Rata operatiunilor de refinantare pe termen lung (LTRO) va fi fixata la media ratei principalelor operatiuni de refinantare si va fi alocata incepand cu 21 decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca centrala europeana, #politica monetara, #uniunea europeana , #UE