De ce vrea Marea Britanie sa iasa din UE?

Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 17:42
5561 citiri
De ce vrea Marea Britanie sa iasa din UE?
Foto: Pixabay

Argumentele economice pentru care Marea Britanie ar trebui sa ramana in UE sunt clare: in afara blocului european, britanicii s-ar confrunta cu tarife diferentiate, iar afacerile lor ar fi fortate sa plateasca sume considerabile pentru accesul pe piata unica.

In plus, tara s-ar putea confrunta cu o scadere a investitiilor directe din strainatate si, desigur, cu retragerea companiilor de peste ocean.

Atunci de ce-ar vrea sa iasa? Probabil cel mai mare beneficiu pe care Marea Britanie l-ar avea in afara Uniunii Europene este libertatea de a abroga legile europene.

Unele estimari incadreaza beneficiile unei astfel de actiuni la cateva procente din PIB.

Nu in ultimul rand, bugetul Uniunii Europene n-ar mai fi asa o povara pentru Marea Britanie. Contributia neta a Regatului Unit la bugetul UE este de 9 miliarde de lire sterline anual, echivalentul a 0,5% din PIB al tarii.

Desi nu este enorma, aceasta este o suma substantiala, iar o eventuala iesire a Marii Britanii din UE ar aduce cu sine o economie considerabila, ce s-ar reflecta si in reducerea deficitului bugetar.

Dar acestea nu sunt singurele argumente pentru care Marea Britanie cantareste cu atentie posibilitatea de a renunta la statutul de membru al UE.

O balanta a costurilor ar putea arata ca benficiile unui Brexit sunt mult mai mari decat dezavantajele unei astfel de actiuni, considera editorialistul The Telegraph Roger Bootle.

In primul rand, UE va continua sa-si intinda tentaculele tot mai adanc in fiecare coltisor al vietii locuitorilor sai, iar costurile acestor interventii vor creste substantial.

Intre timp, bugetul UE va creste continuu, pentru ca logica indreptarii catre o uniune mai stransa este aceea ca bugetul central ar trebui sa le depaseasca pe cele nationale. O logica nu tocmai agreata in Marea Britanie, la ora actuala.

In cel de-al doilea rand, daca Uniunea Europeana se indreapta catre o uniune politica si fiscala deplina pentru a sustine moneda unica, Marea Britanie se va simti cel putin incomod in situatia de a fi in UE, dar in afara blocului european.

Britanicii considera ca oricum le-a fost dificil sa-si faca auzita vocea la Bruxelles, iar evolutia catre o mai mare unitate nu va face decat sa inrautateasca lucrurile.

In cel de-al treilea rand, importanta UE in lume tinde sa scada, iar beneficiile apartenentei la Uniune vor fi tot mai mici, in contextul in care alte economii se dezvolta armonios.

Astfel, "mai merita sa aloci sume atat de mari, intr-o uniune care te trage in jos in fata partenerilor internationali?", se intreaba britanicii.

O.D.

#Marea Britanie UE, #Marea Britanie iesire UE , #UE