Daca Marea Britanie iese din UE, Norvegia nu va mai adera niciodata

Marti, 01 Martie 2016, ora 18:05
5998 citiri
Daca Marea Britanie iese din UE, Norvegia nu va mai adera niciodata
Foto: Wikimedia

Ideea britanicilor de a negocia la sange noi conditii pentru mentinerea Regatului Unit in UE face valuri nu doar in interiorul blocului comunitar, asa cum au prognozat analistii, ci si in singura enclava nordica ramasa in afara Uniunii.

Norvegienii au inceput si ei sa se gandeasca daca nu cumva relatia dintre Oslo si Bruxelles nu se dovedeste prea costisitoare pentru tara lor, confirma Bloomberg.

Viziune britanica

Desi 75% din legislatia Norvegiei a fost modificata pentru a fi in concordanta cu cea din interiorul UE, lucrurile s-ar putea schimba in viitorul apropiat, in special in ceea ce priveste beneficiile sociale de care se bucura muncitorii preluati din diverse tari europene.

Pe continent, Norvegia reprezinta, din punct de vedere al venitului pe cap de locuitor, a doua forta economica a Europei, avand in spate si un fond suveran de investitii a carui valoare depaseste 800 de miliarde de dolari.

Acum, insa, intrigati de rezultatul negocierilor dintre premierul britanic David Cameron si partenerii europeni, politicienii de la Oslo si-ar dori sa reduca presiunea pusa pe sistemul de asigurari sociale.

Cei 5,2 milioane de locuitori ai Norvegiei beneficiaza de un sistem de sanatate gratuit, invatamant gratuit (inclusiv cel universitar) si salarii consistente pentru parintii aflati in concediu de ingrijire a copilului.

Pe de alta parte, numarul mare de imigranti est-europeni preluati de Norvegia in ultimii ani a ajuns sa ridice nivelul sumei cheltuite cu beneficiile sociale anuale acordate acestora la 223 milioane de coroane (aproximativ 23,5 milioane euro).

Partea cea mai deranjanta pentru oficialii de la Oslo este ca acesti bani nu sunt cheltuiti in tara, ci se indreapta spre familiile ramase in Polonia, Bulgaria sau Romania.

"Gratie intelegerii incheiate intre Marea Britanie si UE vom putea gasi o rezolvare la unele probleme cu care ne confruntam.

Vrem sa avem aceleasi optiuni pe care guvernul britanic le are in privinta acordarii de beneficii sociale", afirma Arve Kambe, un parlamentar al Partidului Conservator si presedinte al comisiei parlamentare pentru munca si asigurari sociale.

Dupa provenienta

Kambe crede ca Norvegia ar trebui sa adopte un sistem de acordare a beneficiilor sociale (somaj, pensie, asigurari de sanatate etc) in functie de tara de provenienta a fiecarui migrant care solicita aceste drepturi.

La fel, Norvegia are cele mai mari costuri de acces pe piata interna a UE in calitate de membru al Spatiului Economic European (EEA).

Guvernul de la Oslo contribuie anual cu 860 de milioane de euro pentru a asigura implementarea politicilor Bruxellesului, dar si pentru a reduce diferentele economice inregistrate in randul celor 28 de tari membre, a anuntat Ministrul de Externe al Norvegiei.

Avantajele se revad insa in cifra de afaceri intretinuta intre Norvegia si UE, exporturile norvegiene fiind directionate in proportie de 60% catre piata europeana. De asemenea, Marea Britanie reprezinta in acest moment cel mai mare consumator de gaze naturale din Norvegia.

Acordul EEA incheiat intre Oslo si Bruxelles are o vechime de 20 de ani si s-a extins in timp pe arii diverse.

Desi oficialii norvegieni nu au niciun cuvant de spus in privinta legislatiei din blocul comunitar, nici Bruxellesul nu poate interveni pentru a opri subventionarea industriei de pescuit oceanic sau a sectorului agricol din aceasta tara, de exemplu.

Problema ridicata de Kambe este sustinuta de o parte a opozitiei, care doreste o reducere a relatiilor dintre Oslo si Bruxelles.

Liv Signe Navarsete, un parlamentar din randul euro-scepticilor norvegieni, spune ca tara sa a ajuns de prea multe ori sa fie perpelita la foc mic de deciziile adoptate de Bruxelles.

Independenta nordica

"Au acceptat tot ce a cerut Bruxellesul, desi nu erau obligati sa o faca, folosind acordul EEA ca sa ne aduca aproape in postura de membri", acuza Navarsete, fost ministru al guvernului anterior.

Norvegienii au refuzat prin referendum in doua randuri, 1972 si 1994, sa adere la Uniunea Europeana, iar sondajele recente arata ca aproape trei sferturi din populatie considera ca aderarea nu reprezinta o solutie potrivita pentru tara.

Acum, cu pericolul unei iesiri a Marii Britanii din Uniune, sansele ca tara nordica sa adere vreodata la blocul comunitar sunt aproape nule, crede Jan Erik Grindheim, liderul grupului pro-european din legislativul norvegian.

"Este o chestiune de legitimitate - sa fii membru al unei uniuni in care sa nu ai nicio influenta politica. Daca Marea Britanie paraseste UE, noi nu vom adera niciodata", a explicat acesta.

#brexit, #locuri de munca Norvegia, #asigurari sociale imigranti Norvegia, #relatii Oslo Bruxelles , #UE