Curtea Europeana de Justitie sprijina sindicatele in lupta contra relocarii afacerilor in cadrul UE

Marti, 11 Decembrie 2007, ora 12:07
1037 citiri
Curtea Europeana de Justitie sprijina sindicatele in lupta contra relocarii afacerilor in cadrul UE

Sindicatele pot lua masuri pentru a opri o companie sa-si mute afacerea intr-o alta tara din Uniunea Europeana, in cazul in care scopul sindical este acela de a proteja interesele muncitorilor, a anuntat marti Curtea Europeana de Justitie (CEJ), informeaza Reuters.

Cel mai probabil verdictul va ajuta la definirea balantei dintre economic si social in blocul celor 27 de state, intr-o lupta politica in ceea ce priveste forta de munca ieftina, provenita din noile state membre ale UE, ce activeaza pe pietele din Europa de Vest.

Zece din fostele state comuniste s-au alaturat UE din 2004, marind dezechilibrul dintre salarii si protectia muncitorilor. CEJ a reanalizat cazul sindicatelor ce incercau sa impiedice compania finlandeza de pescuit Viking sa inlocuiasca un echipaj local de pe un feribot ce mergea in pierdere, cu estonieni, pe care ii platea mai putin.

Viking a dorit sa faca acest lucru prin inmatricularea barcii Rosella in Estonia.Verdictul vine in urma opiniei unui consilier al CEJ, avocatul general Miguel Poiares Maduro. Maduro a afirmat ca sindicatele pot actiona colectiv pentru a preveni o companie sa-si mute activitatea in cadrul UE, insa odata ce firma s-a relocat, toate actiunile ce impiedica firma sa ofere servicii vor fi considerate ilegale.

CEJ urmeaza sa se pronunte saptamana viitoare intr-un alt caz, in care sindicatele locale au prevenit o firma de constructii din Letonia sa incheie un contract in Suedia, din cauza ca se semnase si un contract privind salariile.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.