Criza: Zona euro este cel mai mare risc pentru economia globala

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 10:46
1470 citiri
Criza: Zona euro este cel mai mare risc pentru economia globala

Criza datoriilor de stat din zona euro reprezinta cel mai serios risc pentru economia globala, insa Europa va depasi momentul, a declarat directorul general al bancii americane JPMorgan, Jamie Dimon.

"Am crezut ca Europa va reusi sa treaca peste. Cred inca asta", a spus bancherul american, intr-un interviu publicat de ziarul german Die Welt, preluat de Reuters.

El crede ca zona euro are acum o sansa de 60% sa treaca de criza, fata de 90%, cat estima anterior.

"Avem nevoie urgenta de o solutie. Cu cat se prelungeste criza, cu atat avem sanse mai mici sa scapam usor, se vor intensifica presiunile din piete", a spus Dimon.

Seful JPMorgan considera ca zona euro nu se va destrama, dar nu mai exclude iesirea Greciei din blocul monetar.

"S-ar putnea intampla ca unele tari, precum Grecia, sa opteze in mod irational sa se retraga. Ar fi o situatie dificila, dar s-ar putea rezolva", a aratat el.

Dimon considera ca, pentru a iesi din criza, guvernele zonei euro trebuie sa implementeze masuri credibile de austeritate, iar Banca Centrala Europeana sa asigure lichiditate pe termen nelimitat pentru tari cu probleme, ca Spania si Italia.

Nesiguranta din piete este prelungita de faptul ca BCE s-a angajat sa ofere lichiditate doar pentru o perioada limitata de timp, a adaugat CEO-ul JPMorgan.

El noteaza ca incertitudinea din piete este mai ridicata decat in urma falimentului Lehman Brothers.

Dimon estimeaza ca, in cel mai rau caz, JPMorgan ar putea inregistra pierderi de circa 5 miliarde de dolari pe portofoliul de 16 miliarde de dolari care constituie expunerea pe sudul Europei.

El a adaugat ca banca nu intentioneaza sa iasa din Europa, insa a fost fortata de criza sa reevalueze toate contractele cu parteneri europeni.

Situatia s-ar putea agrava rapid, pentru ca toate bancile si companiile de asigurari fac acelasi lucru, avertizeaza seful JPMorgan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#JP Morgan zona euro, #criza zona euro, #criza financiara, #risc economie globala , #UE