Criza va mari decalajele dintre tarile UE

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 13:16
1793 citiri
Criza va mari decalajele dintre tarile UE

Criza economica va avea ca efect marirea decalajelor deja existente intre statele membre ale Uniunii Europene, iar situatia dificila in care se gasesc unele dintre acestea pune presiune asupra eforturilor tarilor dezvoltate de a iesi din criza, potrivit unui raport publicat luni de X-Trade Brokers, informeaza NewsIn.

"Criza economica va accentua decalajele economice existente intre statele membre UE, iar evolutiile dezastruoase ale unora dintre acestea ameninta eforturile tarilor dezvoltate de a iesi mai repede si mai accelerat din criza, atat prin presiunea pusa asupra monedei europene, cat si prin implicatiile asupra schimburilor economice", a declarat directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Victor Safta.

El apreciaza ca este foarte posibil ca, in urmatorii ani, mecanismele financiare europene sa sufere anumite revizuiri, pentru protejarea monedei euro.

Reprezentantul casei de brokeraj considera ca "situatia dramatica a economiei Greciei si ingrijorarea privind potentialele influente majore ale acesteia la nivel european au contribuit insa in mod semnificativ la deprecierea monedei euro in ultimele zile".

"Evident, nu numai Grecia provoaca ingrijorare organismelor europene si statelor dezvoltate, ci si alte state - de exemplu, Spania - care de asemenea inregistreaza cote record ale deficitelor economice, iar aceste evolutii conduc la o serie de miscari in cascada ale pietelor internationale", a mai spus Safta.

Continuare a volatilitatii pe pietele financiare

Volatilitatea ridicata de pe pietele financiare se va mentine si in perioada urmatoare, estimeaza analistii de la X-Trade Brokers, atat pentru piata valutara, cat si pe cele de marfuri, indici bursieri si actiuni.

"In ce priveste perioada imediat urmatoare, ne asteptam la fluctuatii majore pe termen scurt, avand in vedere ca saptamana in curs este foarte bogata in ce priveste publicarea unor indicatori cu influente mai mult decat semnificative: PIB-ul american pe ultimul trimestru al anului trecut, rata somajului in UE, indicatori privind pietele imobiliare din SUA si, respectiv, Japonia, indici privind increderea mediului de afaceri din Germania", se mai arata in raportul X-Trade Brokers.

Safta mai apreciaza ca leul ar putea avea, la randu-i, o volatilitate sporita in perioada urm?toare, "pe care insa ne asteptam ca Banca Nationala sa o controleze din umbra".

X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, care s-a extins in alte sase tari europene (Cehia, Slovenia, Spania, Italia, Germania si Romania), fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.

 

#criza, #decalaje, #deficite, #euro, #probleme, #tari, #ue , #UE