Criza provoaca probleme de comunicare intre Italia, Franta si Spania

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 09:16
1921 citiri
Criza provoaca probleme de comunicare intre Italia, Franta si Spania

Guvernele Italiei si Frantei au negat marti existenta unui comunicat comun cu Spania, prin care ar fi cerut aplicarea imediata a deciziilor summitului UE de la sfarsitul lunii iunie, transmite AFP.

Executivul italian si-a exprimat intr-un comunicat "stupoarea" legata de initiativa anuntata de Ministerul spaniol al Afacerilor Externe, referitoare la o pretinsa declaratie comuna a Spaniei, Italiei si Frantei, despre care "guvernul de la Roma nu a fost informat".

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Bernard Cazeneuve, a declarat ca nu a cerut, alaturi de colegii spaniol si italian, "o aplicare imediata" a acordurilor summitului UE din iunie, asa cum s-a afirmat marti intr-un comunicat spaniol.

"Nu a avut loc un demers comun cu Italia si Spania, Nu am cerut aplicarea imediata a acordurilor. Vom urma deciziile luate la summitul european", a aratat Cazeneuve.

Un comunicat publicat pe site-ul Ministerului spaniol de Externe a indicat ca Ministerele Afacerilor Europene din Spania, Italia si Franta au cerut marti Bruxelles-ului "aplicarea imediata a acordurilor" ultimului summit UE.

"Rapiditatea este o conditie esentiala a succesului tuturor initiativelor europene, dar exista un decalaj ingrijorator intre deciziile luate de Consiliul European si aplicarea acordurilor", a afirmat in comunicat secretarul de stat spaniol pentru UE, Estado Mendez de Vigo.

Italia si Spania au obtinut la summitul din 28-29 iunie ca Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) si succesorul acestuia, Mecanismul European de Stabilitate (MES) sa poata recapitaliza direct bancile cu probleme financiare, fara sa indatoreze mai mult guvernele.

Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele.

Se mentin insa elemente necunoscute, in special cele privind momentul intrarii in vigoare a MES si fonctionarea acestuia, in timp ce Germania refuza crearea obligatiunilor comune.

MES este in intarziere si nu va fi lansat inainte de cel sfarsitul lunii septembrie, intrucat Curtea Constitutionala germana trebuie sa se pronunte asupra acestui instrument, dotat cu o capacitate de 500 de miliarde de euro.

Pana atunci, zona euro trebuie sa se descurce cu FESF, care dispune de circa 200 de miliarde de euro, suma considerata insuficienta pentru salvarea unor tari precum Italia si Spania.

#probleme UE, #criza financiara Italia Spania, #finantare banci Italia Spania , #UE