Costurile de finantare pentru tarile europene inregistreaza reduceri importante

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 15:25
1195 citiri
Costurile de finantare pentru tarile europene inregistreaza reduceri importante

Costurile de imprumut ale statelor europene au scazut puternic marti, la minime record pentru unele maturitati, dupa ce date slabe privind activitatea economica din zona euro in aprilie au alimentat speculatii ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce dobanda la inceputul lunii mai.

Randamentul obligatiunilor Italiei pe doi ani a atins un minim record, la 1,18%, iar pentru cele pe zece ani a coborat sub 4% pentru prima data in ultimii doi ani si jumatate. De asemenea, randamentul obligatiunilor pe doi ani ale Irlandei a scazut la un minim record, in timp ce costurile de imprumut au scazut in toata Europa.

Obligatiunile pe zece ani ale Spaniei si Portugaliei au inregistrat un declin al randamentului la cel mai redus nivel din 2010.

Pretul obligatiunilor germane a urcat pentru a doua zi consecutiv, cu randamentele la un nou minim incepand din iulie.

Potrivit unui raport al Markit Economics, publicat joi, sectoarele servicii si industrie prelucatoare din zona euro s-au contractat in aprilie pentru a 15-a luna consecutiv. Datele Markit sporesc presiunea asupra BCE sa faca mai mult pentru sprijinirea economiei uniunii monetare.

Un indice bazat pe consultarea managerilor responsabili de achizitii (Purchasing Managers' Index - PMI) din servicii si industria prelucatoare s-a mentinut in aprilie la 46,5 puncte, sub pragul de 50 de puncte care separa contractia de crestere. Un raport separat a aratat in China incetinirea avansului industriei prelucratoare in aprilie.

"Tonul general mai pesimist si indicii PMI privind Germania din aceasta dimineata au alimentat speculatii privind reducerea dobanzii la reuniunea urmatoare. Obligatiunile cresc pe linie, cele germane si cele ale statelor de la periferia zonei euro, evolutie care arata o intensificare a cautarii de randamente si o asteptare a pietei pentru mentinerea acestui climat de randamente foarte reduse in viitorul previzibil", a declarat Michael Leister, analist la Commerzbank Londra.

BCE a mentinut in aprilie dobanda de politica monetara la nivelul minim record, 0,75%, unde se afla incepand din iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#costuri finantare Europa, #reducere dobanda BCE, #randament obligatiuni tari UE, #cost imprumut tari europene , #UE