Companiile europene vor consolidarea finantelor publice din statele membre

Luni, 15 Martie 2010, ora 17:34
1501 citiri
Companiile europene vor consolidarea finantelor publice din statele membre

Asociatia BusinessEurope, care reprezinta 20 de milioane de companii europene, a cerut luni ministrilor de Finante ai statelor UE sa consolideze finantele publice, in Romania si alte state, in conditiile in care deficitele bugetare mari si datoriile reprezinta un obstacol major pentru redresare.

"Deteriorarea grava si sincronizata a finantelor publice este un obstacol major pentru redresarea economica", se arata intr-un comunicat al BusinessEurope, care a mentionat Romania intre statele unde reformele sunt intarziate, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Cresterea imprumuturilor, care, potrivit estimarilor Comisiei Europene, vor majora datoriile celor 16 state din zona euro la 84% din PIB, de la 69% in 2008, limiteaza accesul companiilor la credite si erodeaza increderea in moneda unica.

"Este necesara adoptarea urgenta a unor masuri importante, pentru consolidarea redresarii", a declarat presedintele BusinessEurope, Jurgen Thumann, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca va da acest mesaj ministrilor de Finante din UE care se intalnesc luni si marti la Bruxelles.

Pentru a consolida cu succes finantele publice, economiile din zona euro trebuie sa se dezvolte mai rapid decat rata anuala de circa 1% inregistrata in prezent, potrivit asociatiei, care considera ca sunt necesare masuri structurale.

Pentru a evita esecurile programelor anterioare de reforma, precum strategia Lisabona, institutiile UE ar trebui sa mentioneze si sa critice tarile care nu inregistreaza progrese.

"Mentionarea statelor cu performante bune si a celor care nu isi respecta angajamentele ar trebui sa fie elementul de baza al guvernantei UE", considera asociatia.

Printre statele cu reforme avansate, in domeniul utilizarii fortei de munca, productivitatii, investitiilor, competitivitatii si finantelor publice, BusinessEurope a mentionat Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovacia, Suedia si Elvetia.

In schimb, Romania, Belgia, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, Spania si Marea Britanie sunt considerate "state codase".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companii, #finante, #publice, #state, #ue , #UE