Comisia Europeana vine cu un plan pentru piata jocurilor online din UE

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 10:45
1797 citiri
Comisia Europeana vine cu un plan pentru piata jocurilor online din UE

Piata de jocuri online va ajunge la 13 miliarde de euro pana in 2015, iar in prezent, 6,8 milioane de consumatori participa la cel putin un joc online. Multi dintre acestia sunt victimele fraudelor online, iar CE vrea sa faca ordine cu un plan de masuri.

Comisia Europeana vrea sa prezinte o serie de initiative programate pentru urmatorii doi ani, cu scopul de a clarifica reglementarea jocurilor de noroc online si de a incuraja cooperarea dintre statele membre.

"Comisia nu propune reglementari in domeniul jocurilor de noroc online valabile in ansamblul UE, ci un set amplu de actiuni si principii comune in materie de protectie", au afirmat reprezentantii Comisiei.

Comisia va infiinta anul acesta un grup de experti, pentru a facilita schimburile de experienta dintre statele membre cu privire la reglementare. Aceasta va contribui la dezvoltarea in UE a unui sector al jocurilor de noroc online bine reglementat si mai sigur, iar consumatorii vor fi ajutati astfel sa se indeparteze de site-urile nereglementate.

Potrivit statisticilor UE, 75% dintre cetatenii Uniunii cu varste mai mici de 17 ani utilizeaza Internetul.

"Comisia insista asupra unui comportament mai responsabil al firmelor de publicitate si asupra unei mai bune informari a parintilor cu privire la pericolele asociate practicarii jocurilor de noroc", au mai declarat oficialii CE.

Fraudele si spalarile de bani

Comisia Europeana vrea sa initieze un demers care sa reuneasca UE, statele membre si industria jocurilor de noroc, pentru a fi aplicate in mod eficient mecanismele de comabtere a fraudei, dat fiind si contextul transfrontalier, din cauza caruia statele nu pot aplica masuri in mod individual.

In ceea ce priveste pariurile sportive realizate online, Comisia va promova accelerarea schimbului de informatii, mecanisme de demascare a fraudelor, precum si un climat general de cooperare la nivel national si international intre partile interesate, operatori si autoritati de reglementare, pentru a pastra integritatea in sport si pentru a contribui la o mai buna educare si informare a sportivilor.

Ce recomanda Comisia:

- protectia comuna a consumatorilor;

- publicitatea responsabila in domeniul jocurilor de noroc;

- prevenirea si combaterea meciurilor aranjate in contextul pariurilor sportive;

- sprijinirea evaluarii comparative si a testarii instrumentelor de control parental;

- extinderea domeniului de aplicare a directivei privind combaterea spalarii banilor;

- promovarea cooperarii internationale pentru prevenirea meciurilor aranjate.

O prima reuniune a grupului de experti cu statele membre este prevazuta pentru luna decembrie 2012, iar in 2013 Comisia va organiza o conferinta a partilor interesate.

La doi ani dupa adoptarea comunicarii, Comisia va evalua implementarea planului de actiune si progresele inregistrate in UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CE piata jocuri online UE, #reglementari jocuri online UE, #frauda online UE , #UE